Polaroid
Johnson&Johnson
Bairamoglou-Essilor
images/Unilens_1048x300_IconBoost.jpg
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
previous arrow
next arrow

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Θωμάγγελος Μιχαλάκης, πρόεδρος Συλλόγων Οπτικών & Οπτομετρών Ελλάδoς

"Θέλουμε Συλλόγους ανοιχτούς, σε όλη την Ελλάδα, χωρίς αποκλεισμούς, κομματικές περιχαρακώσεις και έμμισθες θέσεις"

Συνέντευξη: Νίκος Ασημακόπουλος

Με αφορμή τη διενέργεια της 1ης Έκθεσης Οπτικής και Οπτομετρίας και του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου  της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών & Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ), ο πρόεδρος της δεύτερης, Θωμάγγελος Μιχαλάκης, μιλά «έξω από τα δόντια» για όλα όσα απασχολούν τον κλάδο, αλλά και για τη «χωρίς αιδώ» υποστήριξη από κάποιους της σύστασης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στον κλάδο.

Κύριε πρόεδρε, αγαπητέ κύριε Μιχαλάκη, στο πλαίσιο της πράγματι πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης της 1ης Έκθεσης Οπτικής και Οπτομετρίας, αλλά και του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΟΣΟΟΕ στη Θεσσαλονίκη και με αφορμή την εισήγησή σας σε αυτό, θα θέλαμε να σας θέσουμε κάποιες ερωτήσεις.

Στην εισήγησή σας αναφέρατε ότι «με γοητεύει να στοιχηματίζω στην ανατροπή -υπό προϋποθέσεις- του status quo στην επιχειρηματικότητα και στην επιστήμη». Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε;

Κύριε Ασημακόπουλε, όντως με γοητεύει να «στοιχηματίζω» στην ανατροπή του status quo στην επιχειρηματικότητα και στην επιστήμη. Κάποιες φορές, όμως, όπως ανέφερα στο συνέδριο, θεωρώ ότι η καλύτερη στρατηγική είναι μια ενεργητική διατήρηση του status quo.

Αυτό σημαίνει να αξιοποιείς τις ευκαιρίες μέσα από την υπάρχουσα δομή, κάνοντας «έξυπνες» αναπροσαρμογές. Να αναζητάς το «Αρχιμήδειο σημείο». Εκείνο, δηλαδή, στο οποίο το ρίσκο είναι χαμηλό και η απόδοση μεγάλη.

Ποιο είναι αυτό το «Αρχιμήδειο σημείο» στον οπτικό κλάδο και σε τι ακριβώς αναφέρεστε;

Στην ίδρυση της Ομοσπονδίας φυσικά. Διαθέτουμε μια αξιόλογη ηγετική ομάδα, μια «δεξαμενή» εκατοντάδων ενεργών μελών σε όλη τη χώρα, νέους με όρεξη να προσφέρουν, αλλά και μεγαλύτερους, με εξαιρετική εμπειρία, συναδέλφους. Με πιστοποιημένη μόρφωση, ανοικτούς στον εποικοδομητικό διάλογο και με αδιαμφισβήτητη ικανότητα σκέψης και λόγου, που είναι σε θέση να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τους κανόνες του παιχνιδιού, μακριά από κρατικές παρεμβάσεις και από εξαρτήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τις οποίες έχουμε ήδη πληρώσει ακριβά σε αυτή τη χώρα.

Γιατί αντιτίθεστε στη σύσταση του ΝΠΔΔ;

Ο βασικότερος λόγος είναι η κρατική εποπτεία. Τα νομικά πρόσωπα που διέπονται, ως προς τη σύσταση και λειτουργία τους, από το δημόσιο δίκαιο έχουν κατά κανόνα ως αποστολή τους την άσκηση δημόσιας εξουσίας και σε κάθε περίπτωση την επίτευξη των σκοπών «δημοσίου χαρακτήρα».

Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Διοικητικά Συμβούλιά τους έχουν πολλές φορές μετατραπεί στη χώρα μας σε όργανα εξυπηρέτησης των εκάστοτε κυβερνώντων και σε κρατικοδίαιτες ομάδες πελατειακών σχέσεων, για την εξασφάλιση του κομματικού και προσωπικού συμφέροντος.

Όλοι όσοι ακραιφνώς λοιπόν υποστηρίζουν την «ενεργοποίηση» του ΝΠΔΔ, θέτουν τον κλάδο στους εξής κινδύνους:

α. να μετατραπεί εύκολα σε εστία κομματικών συναλλαγών και εξυπηρετήσεων,

β. να τεθεί το επάγγελμά μας «υπό κρατική εποπτεία».

Και με τον διακαή πόθο του ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή σύμβασης με τους Οπτικούς, τι θα συμβεί αν ιδρυθεί το ΝΠΔΔ;

Αυτοί που διαπραγματεύτηκαν τη σύστασή του ΝΠΔΔ ίσως δεν διάβασαν ποτέ αυτό που αναφέρει η πρώτη κιόλας παράγραφος του 1ου άρθρου του νόμου 4486/7.8.2017. Ότι, δηλαδή, «συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με την επωνυμία "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.", το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Υγείας»!

Δεδομένου δε, ότι και ο ΕΟΠΥΥ είναι ΝΠΔΔ, και μάλιστα οργανισμός δημοσίου χαρακτήρα διοικούμενος από πρόσωπα που διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του αρμοδίου υπουργού, δεν αντιλαμβάνονται οι υποστηρικτές του ΝΠΔΔ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και της αμεσότητας αναφορικά με τα ζητήματα του κλάδου μας;

Ο εκάστοτε υπουργός θα διορίζει τους «εκλεκτούς» του και εμείς, οι κατά τα άλλα ελεύθεροι επαγγελματίες, τι θα κάνουμε;

Η επιβολή από το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ της εκτέλεσης των συνταγών με voucher, έναν χρόνο μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σύστασης του ΝΠΔΔ, δεν τους έχει ακόμα προβληματίσει;

Ή μήπως δεν τους φτάνει ο νόμος περί εποπτείας οφθαλμιάτρων στην άσκηση της Οπτομετρίας κι επιθυμούν και την υπουργική εποπτεία;

Έστω ότι ιδρύεται το ΝΠΔΔ Οπτικών, η βιωσιμότητά του πώς μπορεί να διασφαλισθεί;

Πολύ καλή ερώτηση. Και απαντώ: για ποιον λόγο ένας σύλλογος αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών, μη χρηματοδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξαρτάται από το Δημόσιο;

Πληρώνουμε έναν «σκασμό» φόρους για να συντηρείται ευπρεπώς και να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς το Δημόσιο και ορισμένοι ακόμα διαπραγματεύονται την ενεργοποίηση του ΝΠΔΔ για να τους δίνουμε ακόμα πιο πολλά, αλλά και για να τους παραχωρήσουμε τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου.

Για τέτοια... ανωμαλία μιλάμε. Τα ενοίκια, τα λειτουργικά έξοδα, τις αμοιβές των διοικητικών υπαλλήλων, τα μέλη των συμβουλίων και τις μετακινήσεις τους, σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, ποιος θα τα πληρώνει;

Είδαμε ότι ένα σημαντικό κεφάλαιο του σχετικού νόμου έχει να κάνει με τις ποινές των «παραβατών» Οπτικών. Εσείς πώς το σχολιάζετε;

Τώρα μάλιστα… Είναι δυνατόν το 1/3 των άρθρων της σύστασης του ΝΠΔΔ να αφορά διώξεις και ποινές; Σε ποιες εποχές ζούμε;

Σύμφωνα με τα άρθρα 83 και 84 του «ευτυχώς ανεφάρμοστου» νόμου περί ΝΠΔΔ, το Πειθαρχικό Συμβούλιό, που θα συγκροτείται από τον υπουργό Υγείας, θα μπορεί να επιβάλλει ακόμη και χρηματικό πρόστιμο. Το Συμβούλιο αυτό θα προκύπτει δε μετά από κλήρωση(!) μελών που έχει διορίσει(!) το Δ.Σ. Άρα, μπορεί να λαμβάνει μέρος σε αυτό μέρος ακόμα κι ο ιδιοκτήτης που έχει κατάστημα απέναντι από τον συνάδελφο που διώκεται!

Και με τις χορηγήσεις Αδειών Λειτουργίας Οπτικών Καταστημάτων τι γίνεται κ. πρόεδρε;

Οι «οπισθοφύλακες» της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), χωρίς την παραμικρή αιδώ, έχουν αποδεχτεί και συνυπογράψει με τον πρώην υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, και τον αναπληρωτή του, Π. Πολάκη, το άρθρο 78 του νόμου, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι κάτοχοι άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, επ’ ονόματί τους, καταστήματος οπτικών ειδών θα μπορούν να είναι τακτικά μέλη του ΝΠΔΔ -δηλαδή δεν θα είναι απαραίτητο να διαθέτουν πτυχίο Οπτικού!

Αναρωτιέμαι με ποια επιστημονική κατάρτιση τα μέλη του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ θα αποφασίζουν αν σε κάποιον συνάδελφο θα πρέπει να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας ή να επιτραπεί η εγγραφή του στο μητρώο καταστημάτων.

Με τους Συλλόγους τι πρόκειται να γίνει κ. Μιχαλάκη;

Εξηγώ πολύ απλά. Άρθρο 82: Η κεντρική διοίκηση του ΝΠΔΔ, που θα βρίσκεται στην Αθήνα, θα έχει τη γενική εποπτεία και στην επαρχία θα ιδρυθούν Περιφερειακά Τμήματα. Όμως, ο αριθμός των Περιφερειακών Τμημάτων -συμπληρώνει ο νομοθέτης- δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό των Περιφερειών της χώρας με έδρα την πόλη που εδρεύει η αντίστοιχη Περιφέρεια.

Πρωτάκουστο! Στα ΝΠΔΔ των γιατρών, δικηγόρων, φαρμακοποιών κ.ά., υπάρχουν σύλλογοι σε κάθε πόλη.

Πληροφοριακά, λοιπόν, και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις γεωγραφίας: Το μπλε στον χάρτη είναι θάλασσα. Και θα αναφερθώ στο παράδειγμα της περιοχής μου, ως Ρόδιος και πρόεδρος του ΣΟΟΝΔΩ (Σύλλογος Οπτικών - Οπτομετρών Νομού Δωδεκανήσων). Έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η Σύρος. Η πτήση από Αθήνα για Νέα Υόρκη διαρκεί 11 ώρες. Για να πας στη Σύρο από τη Ρόδο θέλεις 12 ώρες ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς μόνο με ανταπόκριση... άγνωστο σε πόσες ώρες. Έχω δε συναδέλφους-μέλη στην Κάρπαθο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο και αλλού, στην άγονη γραμμή δηλαδή (που δεν μου αρέσει να τη λέω έτσι, γιατί για μένα υπάρχουν μόνο άγονα μυαλά κι όχι γραμμές). Όλοι αυτοί τι θα κάνουν; Θα διακτινιστούν;

Το δε άρθρο 93, διά του ιδίου νόμου, αναφέρει ότι: Περιφερειακά Τμήματα που αριθμούν λιγότερα από 50 μέλη και συνορεύουν γεωγραφικά θα ενοποιηθούν. «Παίζεται», λοιπόν, και αν θα έχουμε έδρα τη Σύρο. Πάμε για Μυτιλήνη. Ο νόμος 4486 για το ΝΠΔΔ, με τη σημερινή του μορφή, με λίγα λόγια, μας ακυρώνει ως Σύλλογο.

Τέλος, ας μας απαντήσουν οι περίφημοι διαπραγματευτές του κλάδου. Γνώριζαν ή όχι ότι υπάρχει λίστα που υπογράφουν εκατοντάδες συνάδελφοι ενάντια στη σύσταση του Νομικού Προσώπου;

Αναφορικά με την αναγνώριση των πτυχίων των Οπτικών-Οπτομετρών τι θα πρέπει να περιμένουμε κ. πρόεδρε;

Η σύσταση του ΝΠΔΔ, μετά την κατάθεση της πρότασης της ΠΕΟΟ, τον Αύγουστο του 2017, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων Συλλόγων, μπλοκάρει και απαξιώνει νέους και αξιόλογους πτυχιούχους του εξωτερικού. Πολλοί από αυτούς διαθέτουν δε και μεταπτυχιακές σπουδές.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) δεν συστήνει επιτροπές για την αναγνώριση, γιατί ο νόμος αναφέρει ότι τα πτυχία πρέπει να ελεγχθούν από τη διοίκηση του ΝΠΔΔ, η οποία δεν υπάρχει, δεν υφίσταται!

Οι καθυστερήσεις του ΣΑΕΠ, λόγω ΝΠΔΔ, έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τους ενδιαφερόμενους, αφού δυσχεραίνεται η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και παρακωλύεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, που έχει ως αποτέλεσμα οι απόφοιτοι Οπτικής-Οπτομετρίας του εξωτερικού να αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά ζητήματα στη χώρα μας.

Έλεος! Αυτοί οι νέοι συνάδελφοι μπορούν να εργαστούν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και όχι στην πατρίδα τους! Έχουμε δεχτεί δεκάδες e-mail και τηλεφωνήματα από αποφοίτους και γονείς.

Φαίνεται ότι στη «γερουσία» του κλάδου δεν αρέσει η κριτική. Με κάθε τίμημα επιδιώκει το ΝΠΔΔ, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές ατζέντες και να επικρατήσει στον χώρο. Αλλά σύντομα θα λογοδοτήσει...

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δώσατε.

Εγώ ευχαριστώ κύριε Ασημακόπουλε για το βήμα που μου δίνετε, ώστε να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα. Αυτός που αγαπά την αξιοκρατική ανάπτυξη των παραγωγικών ανθρώπων, «αρρωσταίνει» σε οποιαδήποτε διαμορφωτική παρέμβαση του κράτους στην αγορά, ακόμη και για φαινομενικά αγαθό σκοπό. Με άλλα λόγια, «αγαθή παρέμβαση του κράτους στην αγορά δεν υπάρχει».

Με όλους όσους ιδρύσαμε την Ομοσπονδία και με τα μέλη της σημερινής διοίκησης (από επτά διαφορετικά μέρη της χώρας, γεγονός ιστορικά πρωτοφανές), που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα· θέλουμε Συλλόγους ανοιχτούς, θέλουμε Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κοινωνικές και κομματικές περιχαρακώσεις, χωρίς έμμισθες θέσεις.