Johnson&Johnson
Ducati
BANERGIAOPTOMETRYNEWS.png
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
T30_cover
previous arrow
next arrow

Μήνυμα της Προέδρου

Αγαπητά μέλη της Ακαδημίας, Ιδρυτικά Μέλη και Συνεργάτες,

Αυτή είναι η πρώτη μου ομιλία προς εσάς ως η νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οπτικής και Οπτομετρίας. Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, τον Μάιο, επιστρέψαμε ξαναζωντανεύοντας την παράδοση των δια ζώσης συνεδρίων. Στο Δουβλίνο, το φετινό πρόγραμμα του συνεδρίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον επαγγελματιών και ακαδημαϊκών διαφόρων βαθμίδων από όλη την Ευρώπη.

Μετά από μακροχρόνιους μήνες lockdown λόγω Covid, καθώς και της διαδικτυακής επικοινωνίας και ακρόασης παρουσιάσεων μπροστά από μια οθόνη, η συμμετοχή σε μια ζωντανή εκδήλωση ήταν λυτρωτική. Με ομιλητές όπως ο καθηγητής Mark Bullimore, η καθ. Carly Lam, ο Prof. Ian Flitcroft, ο Prof. Bruce Evans, Lorcan Butler, Prof. John Nolan, Dr. Patrick Quaid, Peter Black, Fiona Anderson, Prof. James Loughman, υπήρχε κάτι ενδιαφέρον για όλους. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο νέο Εθνικό Κέντρο Οπτομετρίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το οποίο έκανε εντύπωση σε όλους τους συμμετέχοντες όσον αφορά την οργάνωση των εγκαταστάσεων και των αιθουσών διδασκαλίας οι οποίες ήταν άρτια εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να απευθυνθούν στους συνεργάτες μας στη διοργάνωση του συνεδρίου – την Ένωση Οπτομετρών Ιρλανδίας (AOI), καθώς και τους χορηγούς μας – EssilorLuxottica, HOYA, bollé SAFETY, OCULUS, SCOPE, OCUCO, THEA, TOPCON Healthcare, WOLF Eyewear , ZEISS, CooperVision, VivaQuity.

Στο επίσημο δείπνο, η οικογένεια των συναδέλφων που ήταν παρόντες στο Δουβλίνο ενώθηκε με δύο ακόμη μέλη - τη Sonia Zinken από την Ολλανδία και τον Martin O'Brien από το AOI.

Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Rupal Lovell-Patel εξελέγη ομόφωνα Αντιπρόεδρος της EAOO.

Τα νέα μέλη της Επιτροπής Εκπαίδευσης της EAOO, της οποίας πρόεδρος συνεχίζει να είναι ο καθηγητής José Manuel Gonzalez-Meijome, είναι η Dinah Paritzky, ο Dominique Meslin και ο Dr. Santiago Escandon Garcia. Η ενεργή δουλειά τους θα βοηθήσει να γεμίσει ο νέος ιστότοπος, ο οποίος έχει μια ολοκαίνουργια εμφάνιση, με περιεχόμενο και πηγές εκπαιδευτικών πληροφοριών, καθώς και με προγραμματισμένες ευκαιρίες πιστοποίησης.

Κάποτε ένας Γερμανός καθηγητής μου είπε τα εξής: «Στην Αμερική, αν πας από την ανατολή στη δύση, θα περάσεις από πολλές πολιτείες, αλλά δεν θα χρειαστεί να περάσεις σύνορα και όλοι θα σου μιλούν την ίδια γλώσσα. Στην Ευρώπη, αν πάτε από την ανατολή στη δύση, θα πρέπει να περάσετε από πολλούς συνοριακούς ελέγχους, θα σας μιλήσουν σε διαφορετικές γλώσσες, θα συναντήσετε διαφορετικούς πολιτισμούς. "

Όλα αυτά τα χρόνια, έχω ταξιδέψει και έχω συμμετάσχει ενεργά σε πολλές διαφορετικές επαγγελματικές εκδηλώσεις. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να δω πώς αλλάζει η πρακτική της φροντίδας των ματιών στην Ευρώπη και να δω ότι αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν με διαφορετικό ρυθμό σε διαφορετικές χώρες. Ως επάγγελμα, πρέπει να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε ζητήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι αυξανόμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, η διαχείριση της μυωπίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι απαιτήσεις των καταναλωτών.

 Αν πρέπει να πω με μια λέξη αυτό που με ελκύει στην ΕΑΟΟ – είναι ο σύλλογος. Η ιδιότητα μέλους της Ακαδημίας οδηγεί σε επαφές με επαγγελματίες του κλάδου που αναζητούν τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική ανάπτυξη, παρακολουθώντας τις αλλαγές στην πρακτική της φροντίδας των ματιών.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στο μέλλον, εσείς, τα μέλη μας, θα συνεχίσετε να βρίσκεστε στο επίκεντρο της ΕΑΟΟ, με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας να αναγνωρίζονται και τα σχόλιά σας να ακούγονται. Εσείς, μέλη και υποστηρικτές μας, είστε η ζωντανή απόδειξη ότι η φωτιά της γνώσης θα είναι πάντα ζωντανή και αναμμένη!

Είναι τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη, να ηγούμαι της Ακαδημίας για τα επόμενα δύο χρόνια, μαζί με τους συναδέλφους μου από το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας. Θα βασιστούμε επίσης στους χορηγούς μας, χωρίς τους οποίους μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί πλήρως, καθώς και στην πολύτιμη υποστήριξη των σημερινών και μελλοντικών μελών. Αφήστε την επιθυμία για επιστήμη και την πίστη που κουβαλάει ο καθένας μας στην καρδιά μας να μας δώσει τη δύναμη να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το έργο της EAOO, ένα έργο που θα αποτελεί εγγύηση ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε μια γλώσσα - τη γλώσσα των επαγγελματιών!

 
Liliana Stankova, FMEAOO, FEAOO

Πρόεδρος ΕΑΟΟ

εαοο3

 
 

Πηγή https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vSGVPuo6ylFRO1nHdnOKcMESWMB0u1EhsGZVwZOn2Kt6VZ5uCwfvZkhz_2cz___7g/pub?urp=gmail_link