Polaroid
Johnson&Johnson
Bairamoglou-Essilor
images/Unilens_1048x300_IconBoost.jpg
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
previous arrow
next arrow

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο χρόνος που αφιερώνεται σε εξωτερικούς χώρους και η κοντινή εργασία, θεωρείται συνήθως ότι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη μυωπίας. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeley School of Optometry, προσθέτει, επίσης, ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την πάθηση.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο «Optometry & Vision Science», διαπίστωσε ακόμη ότι το φύλο και η ηλικία φαίνεται να συνδέονται στενότερα με τη μυωπία και τη σοβαρότητά της, ενώ οι διατροφικοί παράγοντες, όπως η βιταμίνη D, η γλυκόζη στο πλάσμα και η πρόσληψη καφεΐνης, δεν δείχνουν να επηρεάζουν εάν ένα άτομο θα αναπτύξει τη νόσο.

Εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, οι γυναίκες συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να είναι μύωπες σε σύγκριση με τους άνδρες (38% έναντι 33%), ενώ περιελάμβαναν επίσης περισσότερες από τις περιπτώσεις οξείας μυωπίας (-2,78D έναντι -2,54D).

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής από το 2003 έως το 2008, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αρχεία 6.855 διαφορετικών κατοίκων των ΗΠΑ, ηλικίας 12 έως 25 ετών. Η μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα των εξετάσεων της όρασης, τα δημογραφικά στοιχεία, τις μετρήσεις του σώματος και τους δείκτες διατροφής και την πιθανή τους σχέση με τη μυωπία.

Εκτός από το φύλο και την ηλικία των γυναικών, το διαθλαστικό σφάλμα ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη μυωπία. Γενικώς, ούτε οι μετρήσεις του σώματος (ΔΜΣ) ούτε οι διατροφικοί παράγοντες (βιταμίνη D, επίπεδα γλυκόζης και πρόσληψη καφεΐνης) βρέθηκαν να σχετίζονται με διαθλαστικό σφάλμα ή μυωπία. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης συνδέθηκαν με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας.

Insulin, Gender Linked to Myopia Development (reviewofoptometry.com)