SILMO 2023
Polaroid
images/novax.jpg
Johnson&Johnson
Stand_Gema.png
Bairamoglou-Essilor
images/Unilens_1048x300_IconBoost.jpg
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
Pavlina
previous arrow
next arrow

Η ποδηλασία είναι ένα δημοφιλές άθλημα που απολαμβάνουν πολύ οι άνθρωποι όλων των ηλικιών. Δεν έχει σημασία αν είστε έμπειρος ποδηλάτης ή αν μόλις γνωρίσετε το άθλημα, χρειάζεστε τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Ο αριθμός των επιλογών εκεί έξω είναι άπειρος και μπορεί να είναι εύκολο να χαθείτε.

Η σημασία της χρήσης ποδηλατικών γυαλιών

Είναι ζωτικής σημασίας να φοράτε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι γυαλιών όταν κάνετε ποδήλατο. Φορώντας κατάλληλα ποδηλατικά γυαλιά θα προστατέψετε τα μάτια σας από τις ακτίνες UV και τον άνεμο, ενώ θα επιτρέψετε στα μάτια σας να παραμείνουν εστιασμένα στο δρόμο μπροστά χωρίς να ξηραίνονται ή να ερεθίζονται. Αυτή η εξειδικευμένη μορφή γυαλιών είναι σχεδιασμένη ειδικά για ποδηλασία και έχει πρόσθετα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν άνετα και λειτουργικά.

Η επιλογή ενός κατάλληλου ζευγαριού ποδηλατικών ποδηλάτων μπορεί να είναι μια δύσκολη δουλειά, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές μάρκες και στυλ για να διαλέξετε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για το ποιο ζευγάρι ποδηλατικά γυαλιά είναι το καλύτερο. εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τι πιστεύετε ότι ταιριάζει καλύτερα με το στυλ σας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να αναζητήσετε για να διασφαλίσετε ότι τα ποδηλατικά γυαλιά σας είναι τα κατάλληλα.

Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε ποδηλατικά γυαλιά

Αρχικά, αντιστοιχίστε τον τύπο ποδηλατικών γυαλιών με τον τύπο ποδηλασίας που κάνετε. Θα χρειαστείτε διαφορετικά είδη γυαλιών ανάλογα με το αν κάνετε ποδηλασία βουνού ή ποδηλασία δρόμου.

Δεύτερον, επιλέξτε ένα ζευγάρι  που ταιριάζει με το περιβάλλον στο οποίο συνήθως κάνετε ποδήλατο. Για παράδειγμα, εάν ζείτε σε ένα μέρος που έχει διαφορετικές εποχές με πολλές βροχοπτώσεις, ίσως είναι συνετό να βρείτε ένα ζευγάρι που μπορεί να είναι πολωτικό ή να σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξτε φακούς ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τρίτον, κοιτάξτε το ύψος του φακού και την ποικιλία χρωμάτων όταν αποφασίζετε ποιος σκελετός λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι οι φακοί είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να εμποδίζουν το ηλιακό φως να εισέλθει στα μάτια σας - αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να τους προστατέψετε από τυχόν εμπόδια όταν οδηγείτε σε εξωτερικούς χώρους.

Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά που αγοράζετε θα ταιριάζουν στο πρόσωπό σας

Σημαντικό: βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά που αγοράζετε θα ταιριάζουν στο πρόσωπό σας. Να είστε εξαιρετικά επιλεκτικοί με αυτό: είναι άβολο και ακόμη και επικίνδυνο αν τα γυαλιά εφαρμόζουν πολύ σφιχτά στο πρόσωπό σας. Αυτό μπορεί πραγματικά να εμποδίσει την όρασή σας και επομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Φροντίστε να δοκιμάσετε τα γυαλιά ηλίου με το κράνος σας. Μερικές φορές το σύστημα συγκράτησης παρεμποδίζει τις άκρες των γυαλιών ηλίου, κάτι που είναι ενοχλητικό και επειδή θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή, προσπαθήστε να το αποφύγετε.

Ο βασικός παράγοντας σε όλους τους τύπους ποδηλατικών ποδηλάτων είναι η ικανότητά τους να εμποδίζουν το ηλιακό φως. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των ματιών του αναβάτη από τα αντικείμενα που μπορεί να πεταχτούν μπροστά του μέχρι το οπτικό του πεδίο ή απλώς να είναι ενοχλητικά.

Και τι φακό να επιλέξω;

Οι φιμέ φακοί παρέχουν μεγάλη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τύπου ποδηλασίας ή υπαίθριας δραστηριότητας. Η ίδια η απόχρωση δεν θα σκουρύνει τον φακό τόσο πολύ όσο ένας πολωτικός, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά για να βελτιώσουν τον ορισμό του χρώματος και να μειώσουν τη λάμψη. Αυτό είναι υπέροχο καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε μια ρωγμή στην άσφαλτο ή την ολισθηρή άμμο στις γωνίες πολύ εύκολα.

Οι πολωτικοί φακοί θεωρούνται μερικές φορές η καλύτερη επιλογή επειδή είναι προσανατολισμένοι οριζόντια και μειώνουν το φως που έρχεται σε εσάς από γωνία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντανάκλασης και στην παρεμπόδιση του ηλιακού φωτός που υπεσέρχεται από πίσω. Οι πολωτικοί φακοί αυξάνουν την αντίθεση σε μια εικόνα, καθιστώντας ευκολότερη την προβολή αντικειμένων που βρίσκονται μακριά. Μειώνουν επίσης την αντανάκλαση που τα καθιστά ιδανικά για κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι φακοί με καθρέφτη προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες  UV ενώ σας κάνουν να έχετε καλύτερη ορατότητα, άρα λιγότεροι κίνδυνοι!

Οι πιο sci-fi είναι οι φωτοχρωμικοί φακοί που προσαρμόζονται ανάλογα με το φως του ήλιου. Όσο πιο δυνατό είναι το ηλιακό φως, τόσο πιο σκούροι είναι οι φακοί και αντίστροφα. Το αρνητικό είναι ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και αρκετά αργό χρόνο αντίδρασης – για παράδειγμα όταν βγαίνουμε έξω από ένα τούνελ.

Πηγή https://guides.wiggle.co.uk/cycling-eyewear-buying-guide