Silmo2024
Polaroid
Johnson&Johnson
Bairamoglou-Essilor
images/Unilens_1048x300_IconBoost.jpg
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
previous arrow
next arrow

Η προσθήκη ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου ή κανονικής ποσότητας λιπαρών οξέων στη διατροφή κάποιου, αν και αμφιλεγόμενη, θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Ερευνητές εξέτασαν 17 χρόνια καταγραφής ασθενών με διαβήτη σε ένα νορβηγικό νησί της δυτικής ακτής, όπου τα προϊόντα ψαριών είναι άμεσα διαθέσιμα. Σε σύγκριση με τις γειτονικές κομητείες, ο πληθυσμός είχε σχετικά χαμηλό επιπολασμό διαταραχής στην όραση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιελάμβαναν 510 ασθενείς από το νησί της Νορβηγίας με διαβήτη τύπου 1 (n = 50) ή τύπου 2 (n = 460). Καταγράφηκαν αυτο-αναφερόμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, HbA1c και κατανάλωση ψαριών. Στις ομάδες τύπου 1 και τύπου 2, η μέση ηλικία ήταν 44,5 και 66 έτη, αντίστοιχα, και η μέση διάρκεια της νόσου ήταν 11,5 και οκτώ έτη, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές βρήκαν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό οπτικής δυσλειτουργίας μεταξύ του πληθυσμού που μελετήθηκε. Κανένας ασθενής δεν είχε διόρθωση οπτικής οξύτητας (BCVA) χειρότερης από 0,3 (logMAR 0,48) λόγω DR, και το 98% είχε BCVA τουλάχιστον 0,5 (logMAR 0,3) στο μάτι που βλέπει καλύτερα. Λιγότερο από 0,4% των ασθενών είχαν σημαντικές εξωφθάλμιες διαβητικές συννοσηρότητες.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα, μαζί με στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, υποδηλώνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη ψαριών ή ιχθυελαίων μπορεί να παρέχει προστασία από τη διαβητική μικροαγγειοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια.

Daily Fish Oil Consumption May Protect Against Diabetic Retinopathy (reviewofoptometry.com)