Άτομα με χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κόκκινου κρασιού, ενδέχεται να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Στη μελέτη έλαβαν μέροις 469.387 συμμετέχοντες από βιοϊατρική βάση δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, που ήταν περίπου 56 ετών και 23.162 συμμετέχοντες από την έρευνα EPIC-Norfolk, που ήταν περίπου 59 ετών. Τα άτομα του Ηνωμένου Βασιλείου από την Biobank ανέφεραν οι ίδιοι την κατανάλωση αλκοόλ κατά την έναρξη της μελέτης και τα άτομα του EPIC-Norfolk απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων. Οι ερευνητές εξέτασαν τους συσχετισμούς της κατανάλωσης αλκοόλ με την επέμβαση καταρράκτη, προσαρμόζοντας την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τον δείκτη Townsend, τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και τον διαβήτη.
Στη βρετανική ομάδα Biobank οι ερευνητές εντόπισαν 19.011 περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη, με παρακολούθηση περίπου 95 μηνών. Η ομάδα μελέτης EPIC Norfolk είχε 4.573 άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, με παρακολούθηση περίπου 193 μηνών.
Σε σύγκριση με εκείνους που απείχαν από το αλκοόλ, οι πότες και στις δύο ομάδες μελέτης είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Μεταξύ των καταναλωτών αλκοόλ, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη στους συμμετέχοντες στο EPIC Norfolk.
«Ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προστατεύουν από την ανάπτυξη καταρράκτη δεν είναι σαφής», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης και προσθέτουν: «Το γεγονός ότι υπήρχε κάποιος βαθμός συσχέτισης για όλους τους τύπους αλκοολούχων ποτών, υποδηλώνει ότι το ίδιο το αλκοόλ μεσολαβεί σε οποιαδήποτε πιθανή επίδραση. Η παρατήρησή μας για τις ισχυρότερες συσχετίσεις μεταξύ των οινοπνευματωδών, και ιδιαίτερα των ερυθρών οινοπνευματωδών ποτών, δείχνει επίσης ότι άλλα συστατικά των αλκοολούχων ποτών μπορεί να συνεισφέρουν».
Alcohol Consumption Reduces Risk of Cataract Surgery (reviewofoptometry.com)