Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για γλαύκωμα περισσότερο από τρεις φορές σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση για υψηλότερη ενδοφθάμια πίεση, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.
Η έρευνα, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά, είναι η πρώτη που έδειξε την αλληλεπίδραση που έχει το γλαύκωμα με την καφεΐνη. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Ιουνίου του «Ophthalmology», ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης.
Η μελέτη αυτή είναι σημαντική επειδή το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της καφεΐνης στο γλαύκωμα και την ενδοφθάλμια πίεση (IOP) του ματιού. Η αυξημένη IOP είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα, αν και άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση. Οι ασθενείς με γλαύκωμα συνήθως εμφανίζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα έως ότου προχωρήσει η νόσος και έχουν απώλεια όρασης.
«Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε ότι η σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης και του γλαυκώματος ήταν εμφανής μόνο μεταξύ αυτών με την υψηλότερη προδιάθεση γενετικού κινδύνου για αυξημένη πίεση των ματιών» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Louis R. Pasquale, MD, FARVO, αναπληρωτής πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Έρευνας για το Σύστημα Υγείας του Όρους Σινά.
Warning: High Caffeine Consumption May Increase Risk of Blinding Eye Disease (scitechdaily.com)