Silmo2024
Polaroid
Johnson&Johnson
Bairamoglou-Essilor
images/Unilens_1048x300_IconBoost.jpg
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
previous arrow
next arrow

Ένας συνδυασμός αυτών των φυσικών τροφίμων και συμπληρωμάτων της μεσογειακής διατροφής μπορεί να αποκρούσει τον εκφυλισμό ωχράς κηλίδος και το γλαύκωμα υποστηρίζουν ερευνητές

Η διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής έχουν από καιρό θεωρηθεί πόρος για την καταπολέμηση των οφθαλμικών παθήσεων και καταστάσεων όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η AMD. Προσθέτοντας στη βιβλιογραφία, νέα έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη ορισμένων φυσικών τροφίμων, μαζί με μια μεσογειακή διατροφή και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να ωφελήσει περαιτέρω τους ασθενείς και να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων με προβλήματα όρασης.

«Τα μπρόκολα, οι ξηροί καρποί, το σαφράν και τα καρύδια είναι σημαντικά μεμονωμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη/διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων και μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην καταπολέμηση ορισμένων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την όραση», έγραψαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους. «Πρακτικώς όλα αυτά τα τρόφιμα εμφανίζουν σε κάποιον βαθμό αντιφλεγμονώδη, αποτοξινωτικά, αντι-αγγειογόνα, αντι-αποπτωτικά, φωτο-προστατευτικά, αντιοξειδωτικά και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα», προσθέτουν.

 Τα οφέλη του μπρόκολου

Η μελέτη επισημαίνει το πλεονέκτημα αυτού ως σημαντική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών και ινών, καροτένια (βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη), βιταμίνες (Α, Β, Γ και Ε), ισοθειοκυανικά, λιπαρά οξέα (λινελαϊκό οξύ και παλμιτικό οξύ) και ποικίλα μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος και νάτριο), εκτός από τα αμινοξέα.

 Σαφρόν και AMD

Από τα αρχαία χρόνια φαρμακευτικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί στο σαφράν. Αυτό το μπαχαρικό, που συλλέγεται από άνθη κρόκου, περιέχει ισομερή κροκίνης, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο και βιταμίνη Β12, εξήγησαν οι ερευνητές. Στα πρώτα στάδια της AMD η έρευνα έχει δείξει ότι το σαφράν μπορεί να βελτιώσει την οπτική λειτουργία αναστρέφοντας τη βλάβη στους φωτοϋποδοχείς και τα διπολικά κύτταρα, που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Σε μια άλλη έρευνα που εξετάστηκε στη μελέτη η ημερήσια πρόσληψη σαφράν βελτίωσε τις αμφιβληστροειδικές αλλαγές σε ασθενείς με ξηρή και υγρή AMD.

Broccoli and Saffron May Combat Ocular Diseases (reviewofoptometry.com)