Silmo2024
Polaroid
Johnson&Johnson
Bairamoglou-Essilor
images/Unilens_1048x300_IconBoost.jpg
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
previous arrow
next arrow

Το μαγείρεμα με κάρβουνο ή ξύλο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος, της επιπεφυκίτιδας και της κερατίτιδας.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, εξέτασε τη σχέση μεταξύ του τύπου μαγειρικού καυσίμου που χρησιμοποιούσαν 486.532 άτομα και της ανάπτυξης οφθαλμικών παθήσεων σε περίοδο παρακολούθησης 10 ετών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας συμμετέχοντες εμφάνισαν τα εξής: 4.877 άτομα διαταραχές επιπεφυκότα, 13.408 άτομα καταρράκτη, 1.583 διαταραχές του σκληρού χιτώνα και του κερατοειδούς, της ίριδος και του ακτινωτού σώματος και 1.534 άτομα γλαύκωμα.

Σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν για μαγείρεμα «καθαρά» καύσιμα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο, οι συμμετέχοντες που μαγείρευαν με κάρβουνο ή ξύλο ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες, αγρότες και λιγότερο μορφωμένοι. Οι αγρότες και όσοι κάπνιζαν ήταν, επίσης, πιο πιθανό να χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα.

Αφού υπολογίστηκαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, τα άτομα που χρησιμοποίησαν στερεά καύσιμα είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ασθένεια του επιπεφυκότα και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη από εκείνους που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρική ενέργεια ή αέριο.

Οι χρήστες στερεών καυσίμων είχαν, ακόμη, 35% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας του σκληρού χιτώνα, του κερατοειδούς, της ίριδος ή του ακτινωτού σώματος.

Ερευνητές από το Τμήμα Υγείας Πληθυσμού του Nuffield, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικής Επιστήμης και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, συνεργάστηκαν και ανέλυσαν στοιχεία από την China Kadoorie Biobank, για τη μελέτη. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Peter Ka Hung Chan, από το Τμήμα Nuffield Πληθυσμού της Υγείας, εξήγησε: «Οι αυξημένοι κίνδυνοι για τα μάτια από τα στερεά καύσιμα μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων και μονοξειδίου του άνθρακα, τα οποία μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια των ματιών και να προκαλέσουν φλεγμονή».

Cooking with coal or wood linked to higher risk of eye disease (aop.org.uk)