Polaroid
Johnson&Johnson
Bairamoglou-Essilor
images/Unilens_1048x300_IconBoost.jpg
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
previous arrow
next arrow

Η κατανάλωση 2,5 γραμμαρίων καθαρής φυσικής σκόνης κακάο χρησιμεύει στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας σε υγιείς νεαρούς ενήλικες και σε συνθήκες φωτός της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του Universidad Complutense de Madrid (UCM) και του ICTAN (Institute of Food and Nutrition Science and Technology) του CSIC.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Λειτουργικών Τροφίμων, ανέλυσε τις επιδράσεις δύο διαιτητικών πολυφαινολών: τις φλαβανόλες κακάο και τις ανθοκυανίνες κόκκινου μούρου.

Οι ερευνητές απέδωσαν τα θετικά αποτελέσματα στη φωτοπική οπτική οξύτητα στη βελτιωμένη προσοχή ή επεξεργασία οπτικών πληροφοριών χάρη στις φλαβανόλες και τη θεοβρωμίνη, μια ομάδα αλκαλοειδών που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και βρίσκονται στο κακάο, παρόμοια με την καφεΐνη στον καφέ.
Προκειμένου να διεξαχθεί η μελέτη, οι εθελοντές έπιναν ένα ποτήρι γάλα με κακάο, μούρα ή απλώς γάλα σε τρεις ξεχωριστές επισκέψεις για να παρέχουν μια ενδιάμεση περίοδο πλύσης (χρόνος εξάλειψης των ιχνών κάθε τροφίμου). Τα επίπεδα πολυφαινολών στα ούρα τους μετρήθηκαν μετά από τρεις ώρες.
«Πρέπει να διεξαγάγουμε ορισμένες περαιτέρω μελέτες ως απόδειξη της ιδέας για να επιβεβαιώσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι πραγματικό και ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον σχεδιασμό προϊόντων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας και προσοχής σε καθορισμένους πληθυσμούς», προσθέτει η Sonia de Pascual-Τερέζα του ICTAN-CSIC.

Eating 2.5 grams of pure natural cocoa powder improves daytime visual acuity (news-medical.net)