Polaroid
Johnson&Johnson
Bairamoglou-Essilor
images/Unilens_1048x300_IconBoost.jpg
Alcon-Total
optometrynews_1048X300.jpeg
Pavlina
previous arrow
next arrow

Χρόνια βλεφαρίτιδα, ξηροφθαλμία και φακοί επαφής

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ Κωνσταντίνος Καραμπάτσας Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α) ενημερώνει Οπτικούς & Οπτομέτρες.

 h12kar
Dr. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας

MD, PhD, FEBO, MRCOphth, FRCS, FWCRS,
Χειρουργός οφθαλμίατρος - διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bristol,UK,
Επ. Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών (τομέας Οπτικής-Οπτομετρίας) Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)
www.karabatsas.gr
Τα μάτια μας καταπονούνται καθημερινά από το περιβάλλον, τους φακούς επαφής, το μακιγιάζ, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ παράλληλα συχνά σε αρκετές δερματοπάθειες του προσώπου συνυπάρχει και φλεγμονώδης συμμετοχή από τα μάτια.

Η φλεγμονή στα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες, γνωστή ως βλεφαρίτιδα, χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα, επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου:

• πρησμένα-λιπαρά βλέφαρα,
• ερυθρό, ερεθισμένο βλεφαρικό χείλος,
• απολέπιση στα βλέφαρα σαν πιτυρίδα,
• έντονες τσίμπλες κατά το πρωινό ξύπνημα,
• ρυπαρά-λιπαρά εκκρίματα στις βλεφαρίδες,
• προβληματικές, αδύναμες βλεφαρίδες,
• απώλεια βλεφαρίδων (μαδάρωση),
• κόκκινα μάτια,
• αίσθημα άμμου, ξένου σώματος (ξηροφθαλμία),
• ευαισθησία στο φως,
• θολή όραση,
• δυσανεξία στους φακούς επαφής που οδηγεί στη διακοπή της χρήσης τους.

35 copy
Συχνές αιτίες της φλεγμονής των βλεφάρων/βλεφαρίδων είναι:

• η ελλιπής υγιεινή,
• η ανεξέλεγκτη βακτηριακή ανάπτυξη (συνήθως σταφυλόκοκκοι),
• η ανάπτυξη ακάρεων ( Demodex),
• η δερματίτιδα,
• οι αντι-γλαυκωματικές θεραπείες,
• η χρήση φακών επαφής.

en2

Ακάρεα Demodex και φακοί επαφής 

Συχνά στους χρήστες φακών επαφής υπάρχει αυξημένη ανάπτυξη αποικιών από το παράσιτο Demodex στα βλεφαρικά χείλη. Λόγω της επίδρασης του Demodex στη συνήθη οφθαλμική χλωρίδα ή στην υγεία του βλεφαρικού χείλους, η χρήση φακών επαφής μπορεί να προσφέρει ένα πιο πλεονεκτικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων Demodex.

Επί πρόσθετα η παρουσία βλεφαρίτιδος παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για προσβολή από Demodex και σχετίζεται με αποικισμό των ορίων του βλεφάρου από μικροοργανισμούς, όπως Staphylococcus epidermidis, Propionibacterium acnes, Corynebacteria και Staphylococcus aureus. Οι ίδιοι μικροοργανισμοί έχουν βρεθεί να είναι πιο συχνοί και να αναπτύσσονται ευκολότερα σε χρήστες φακών επαφής.

Πιθανολογείται ότι ένας φακός επαφής μπορεί να προσφέρει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηριδίων και να λειτουργεί ως φορέας για μικροοργανισμούς.

en3

Η υγιεινή των βλεφάρων μπαίνει δυναμικά στο επίκεντρο της ζωής μας

Λόγω των επιδημιολογικών στατιστικών, που αναδεικνύουν τη μεγάλη συχνότητα βλεφαρίτιδας στον γενικό πληθυσμό, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά οφθαλμικών ενοχλήσεων, όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως, συνιστάται σήμερα σε όλους μας η ανάγκη της υγιεινής των βλεφάρων ως μια καθημερινή υγιεινή συνήθεια. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη στους χρήστες φακών επαφής.

Η καθημερινή υγιεινή των βλεφάρων, ιδιαιτέρως στο κοινό ηλικίας 40 ετών και άνω και πρωτίστως σε όσους/όσες κάνουν χρήση φακών επαφής και καταπονούν καθημερινά τα μάτια με το μακιγιάζ και την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, περιλαμβάνει:

• την καθημερινή θερμική θεραπεία,
• τη χρήση ειδικού αφρού καθαρισμού βλεφάρων,
• το μασάζ στα βλέφαρα με εξιδεικευμένο gel,
• τον ψεκασμό των προβληματικών-αδύναμων βλεφαρίδων με spray (ιδίως στις γυναίκες που κάνουν συχνή χρήση μακιγιάζ).

Εάν η υγιεινή των βλεφάρων/βλεφαρίδων δεν ενταχθεί στη ζωή των χρηστών φακών επαφής από την αρχή, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης φλεγμονής στην περιοχή των βλεφάρων. Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα βλεφαρίτιδας/ξηροφθαλμίας και τη σταδιακή δυσανεξία στους φακούς επαφής. Η κατάσταση ενδέχεται να παραμείνει για καιρό αδιάγνωστη και να οδηγήσει εκτός του γνωστού Contact Lens Drop Out φαινομένου,στον πολύ σοβαρό κίνδυνο μολυσματικής κερατίτιδας.

Γι’ αυτόν τον λόγο η υγιεινή των βλεφάρων θα πρέπει να εντάσσεται στη ζωή του κάθε χρήστη, από τις πρώτες κιόλας ημέρες εισαγωγής του στον κόσμο των φακών επαφής, πάντα κάτω από τη στενή καθοδήγηση και εποπτεία του έμπειρου οπτικού/οπτομέτρη και του οφθαλμιάτρου του. Η στενή σχέση οπτικού με τον πελάτη θα συμβάλλει στην πρόληψη και όσο το δυνατόν ταχύτερη καταστολή των συμπτωμάτων μόλις εμφανιστούν.Τα οφθαλμικά συμπτώματα των χρηστών φακών επαφής μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση με την καθημερινή χρήση των πρωτοποριακών αυτοθερμαινόμενων κομπρεσών, όπως είναι οι κομπρέσες μιας χρήσης Ophthalmogen EYE10, τον καθαρισμό με αφρό Naviblef και το μασάζ στα βλέφαρα με Ophthalmogen Gel, για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.

en4Τα τεχνητά δάκρυα συνεισφέρουν στην ανακούφιση, αλλά αποτελούν μόνο συμπτωματική και συμπληρωματική θεραπεία, χωρίς να αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος της ξηροφθαλμίας. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν μειωθούν ικανοποιητικά, ο ασθενής θα πρέπει να παραπεμφθεί για πλήρη διαγνωστικό έλεγχο στον οφθαλμίατρο.
en5.jpgΒασικός στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η επίτευξη του ελέγχου του φορτίου βακτηρίων και ακάρεων στα βλέφαρα, η διάνοιξη των πιθανά μπλοκαρισμένων μεϊβομιανών αδένων και η αύξηση της ροής λιπιδίων από τα βλέφαρα στην επιφάνεια των δακρύων, αποτελέσματα τα οποία θα φέρουν σημαντική οφθαλμική ανακούφιση, άνεση και βελτίωση της ποιότητας ζωής και όρασης.
αυτοθερμαινόμενες κομπρέσεςΟι αυτοθερμαινόμενες κομπρέσες μιας χρήσης OphthalmogenEYE10
είναι η εξέλιξη της παραδοσιακής κομπρέσας για τα μάτια.


en6
Gel για μασάζ στα πρησμένα βλέφαρα.
en7 Spray ψεκασμού των πρησμένων βλεφάρων και
των προβληματικών βλεφαρίδων.

Ένα δείγμα αίματος που λαμβάνεται από τη μητέρα πριν από τη γέννηση μπορεί να καθορίσει με σχεδόν 100% ακρίβεια εάν το μωρό θα αναπτύξει καρκίνο των ματιών.

Η διαδικασία μη επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης αναπτύχθηκε στο Birmingham Women's and Children's NHS Foundation Trust. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διάγνωσης λαμβάνεται δείγμα αίματος από τη μητέρα πριν από τη γέννηση, με γενετική ανάλυση η οποία καθορίζει εάν το μωρό κινδυνεύει από ρητινοβλάστωμα. Το τεστ μπορεί επίσης να προβλέψει εάν η ασθένεια είναι πιθανό να αναπτυχθεί στα αδέρφια του μωρού.

Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει στο προσβεβλημένο μάτι μόλις γεννηθεί το μωρό. Υπολογίζεται ότι το νέο τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει 50 βρέφη με παιδικό καρκίνο των ματιών κάθε χρόνο.

Το Birmingham Women's and Children's NHS Foundation Trust αναπτύσσει επίσης ένα μεταγεννητικό τεστ για ασθενείς με αμφιβληστροειδοβλάστωμα που χρησιμοποιούν οφθαλμικό υγρό, το οποίο θα μπορούσε να προσδιορίσει εάν το μωρό κινδυνεύει από άλλους καρκίνους αργότερα στη ζωή του.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS Amanda Pritchard τόνισε σχετικώς: «Η εισαγωγή του πρωτοποριακού νέου τεστ είναι φανταστικό νέο για τα μωρά και τους γονείς τους και έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατοντάδες ζωές τα επόμενα χρόνια».

https://www.aop.org.uk/ot/in-practice/business-management/2022/05/23/nhs-introduces-new-test-to-detect-retinoblastoma-early

Μια κορεατική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Neurology διαπίστωσε ότι η οπτική αναπηρία στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) σχετίζεται με την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον (PD).

Με επικεφαλής τον Δρ Yoon Je-Moon από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan του Ιατρικού Κέντρου Samsung στη Σεούλ, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αρχεία 4.205.520 Κορεατών ατόμων ηλικίας ≥50 ετών χωρίς προηγούμενη διάγνωση PD. Εκτός από την υποστήριξη της καθιερωμένης συσχέτισης μεταξύ των δύο καταστάσεων, οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους ήταν η πρώτη που έδειξε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης PD ήταν υψηλότερος σε άτομα με AMD και ταυτόχρονη απώλεια όρασης, υποδηλώνοντας ότι ο νευροεκφυλισμός σε PD και AMD μπορεί να έχει κοινές οδούς.

 Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/amd-severity-linked-to-parkinson-s/

 

Η COVID-19 διερευνάται ως πιθανή αιτία για την εμφάνιση διάφορων οφθαλμικών παθήσεων, κυρίως για την εμφάνιση συμπτωμάτων στον αμφιβληστροειδή, τα οποία ποικίλλουν από μεμονωμένες βαμβακόμορφες κηλίδες και αιμορραγίες έως αγγειακές αποφράξεις. Έχει επίσης αναφερθεί σχέση μεταξύ της COVID 19 και περιστατικών οξείας νευροαμφιβληστροειδοπάθειας της ωχράς κηλίδος (AMN).

Στο άρθρο που ακολουθεί αναφέρεται μια περίπτωση νεαρού ασθενούς με αμφοτερόπλευρη αγγειοπάθεια τύπου AMN μετά από πρόσφατη διάγνωση λοίμωξης COVID-19.

https://www.eyenews.uk.com/features/ophthalmology/post/possible-covid-19-related-maculopathy

Ερευνητές στην Ιταλία αναπτύσσουν έναν υγρό τεχνητό αμφιβληστροειδή - ένα ενέσιμο εναιώρημα φωτοευαίσθητων νανοσωματιδίων - για να αντικαταστήσει τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς σε ασθενείς με ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) που σχετίζεται με την ηλικία.

Ο καθηγητής Vincenzo Petitti από το Διεθνές Ιατρικό Πανεπιστήμιο UniCamillus της Ρώμης, είπε ότι το πειραματικό εναιώρημα της ομάδας του περιέχει περίπου 2.500 φωτοευαίσθητα πολυμερή νανοσωματίδια ανά 1 μl, τα οποία εγχέονται στον υποαμφιβληστροειδή με μια βελόνα. Ο υγρός αμφιβληστροειδής θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με ξηρή AMD, οι οποίοι είναι ακατάλληλοι για μια εμφυτεύσιμη πρόθεση όπως το ARGUS II, δήλωσε ο καθηγητής Petitti.

Το εναιώρημα δεν έχει ακόμη μελετηθεί σε ανθρώπους, αλλά η ομάδα του καθηγητή Petitti έχει δοκιμάσει τα αποτελέσματα της μεταφοράς δειγμάτων περιφερικού ιστού αμφιβληστροειδούς στην ωχρά κηλίδα σε ασθενείς με υγρή AMD. Εννέα μάτια που έλαβαν θεραπεία μέχρι στιγμής παρουσίασαν οπτική οξύτητα (VA) μέτρησης των δακτύλων ή χαμηλότερη, με τους ερευνητές να αναφέρουν αύξηση VA κατά 50% μετά τη θεραπεία.

 Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/liquid-artificial-retina-proposed/

 

Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως πολύ υψηλή ενδοφθάμια πίεση, κοίλανση και ατροφία του οπτικού νεύρου και ελλείμματα των οπτικών πεδίων.

Τι προκαλεί το γλαύκωμα; Ποιοι τύποι γλαυκώματος υπάρχουν; Πώς ανιχνεύεται το γλαύκωμα; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί!

https://www.allaboutvision.com/conditions/glaucoma/

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αντιπροσωπεύει έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, υποδηλώνοντας ότι η μικροαγγειακή παθολογία παίζει ρόλο.

Μια πρόσφατη μελέτη παρακολούθησε ασθενείς με διαβήτη για να καθορίσει τον επιπολασμό της νόσου που επηρεάζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Δύο κέντρα, στο Μιλάνο και στο Μπέλφαστ, ενέγραψαν συνολικά 516 μάτια από 258 διαβητικούς ασθενείς. Η έγχρωμη φωτογραφία βυθού με εξαιρετικά ευρεία κλίμακα βαθμολογήθηκε για τη σοβαρότητα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και την κυρίαρχη παρουσία περιφερικής βλάβης (>50% της βλάβης). Το OCT-A λήφθηκε σε 252 οφθαλμούς, οι οποίοι εξετάστηκαν για την περίμετρο, το εμβαδόν και την κυκλικότητα της αναγγειακής ζώνης και την πυκνότητα του αγγείου, την πυκνότητα αιμάτωσης, τη διάσταση σε επιφανειακά, ενδιάμεσα και βαθιά τριχοειδικά πλέγματα.

Τα ευρήματά τους, ότι η πυκνότητα της αιμάτωσης και η πυκνότητα του ενδιάμεσου αγγείου του πλέγματος συσχετίστηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να είναι ενδεικτικά ότι οι διαβητικοί ασθενείς με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν υποστεί μεγάλες τροποποιήσεις στη μικροκυκλοφορία του αμφιβληστροειδούς. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι αγγειακές βλάβες του αμφιβληστροειδούς πιθανότατα αντανακλούν παρόμοιες παθολογικές διεργασίες στην εγκεφαλική μικροκυκλοφορία λόγω του αμφιβληστροειδούς και του εγκεφάλου που μοιράζονται παρόμοια εμβρυολογική προέλευση, ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά.

 Πηγή https://www.reviewofoptometry.com/news/article/diabetic-retinopathy-severity-linked-to-stroke

 

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες, ακόμη και αλλαγές στην όραση.

Η θολή όραση, οι πονοκέφαλοι και τα υγρά ή ξηρά μάτια μπορεί να οφείλονται στο άγχος.

Άλλα προβλήματα της όρασης που προκαλεί το άγχος περιλαμβάνουν τη ζάλη, την καταπόνηση των ματιών και  την ευαισθησία στο φως.

Το άγχος μας επηρεάζει όλους σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Πώς ακριβώς, όμως, το άγχος επηρεάζει την όραση;

https://www.allaboutvision.com/conditions/stress-and-vision/

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης υποστήριξαν την αποτελεσματικότητα της τηλεαποκατάστασης στην ενίσχυση της ικανότητας ανάγνωσης των ενηλίκων με χαμηλή όραση ως εναλλακτική λύση στη φροντίδα στο γραφείο.

Στην πολυκεντρική μελέτη των ΗΠΑ, 14 ενήλικες χαμηλής όρασης, με μια συσκευή μεγέθυνσης που είχε πρόσφατα συνταγογραφηθεί, είχαν δύο συνεδρίες στο σπίτι, με τον πάροχο αποκατάστασης να τους καθοδηγεί μέσω Zoom. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μέση αναγνωστική οξύτητα των υποκειμένων με τον μεγεθυντικό φακό ήταν 0,17 logMAR πριν από την προπόνηση, η οποία βελτιώθηκε σημαντικά σε 0,09 κατά μέσο όρο στην αρχή της δεύτερης συνεδρίας τηλε-αποκατάστασης λίγες εβδομάδες αργότερα. Στο ίδιο διάστημα, η ταχύτητα ανάγνωσης βελτιώθηκε επίσης σημαντικά κατά 0,18 λέξεις καταγραφής ανά λεπτό.

 Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/low-vision-telerehabilitation-effective/

 

Πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο; Η απάντηση είναι ναι. Οι επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) δεν κάνουν διακοπές ανεξαρτήτως εποχής.

Είτε βλέπετε τον ήλιο είτε τα σύννεφα τον έχουν κρύψει, οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στα μάτια χωρίς την κατάλληλη προστασία.

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία οι μερικώς συννεφιασμένες μέρες μπορεί να είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβλαβείς για τα μάτια χωρίς προστασία από τα γυαλιά ηλίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 90% των ακτίνων UV μπορούν να διαπεράσουν την ελαφριά συννεφιά.

https://www.allaboutvision.com/sunglasses/wear-all-year/

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μια εργαλειοθήκη για τη διοργάνωση της Ημέρας Τρελών Γυαλιών για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Ρετινοβλάστωμα (14-20 Μαΐου) έχουν δημιουργηθεί από το Childhood Eye Cancer Trust (CHECT).

Οι εικόνες και τα βίντεο σχεδιάστηκαν για να τονίσουν τα σημεία και τα συμπτώματα του αμφιβληστροειδούς και να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CHECT, Richard Ashton, δήλωσε: «Σχεδόν το 98% των παιδιών επιβιώνουν από το ρετινοβλάστωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να σωθούν τα μάτια, η όραση και η ζωή ενός παιδιού. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι μια λευκή λάμψη στο μάτι ή στην κόρη ενός παιδιού σε χαμηλό φωτισμό ή όταν τραβάμε μια φωτογραφία με φλας. 

 Πηγή https://www.willseye.org/disease_condition/retinoblastoma/

 

Ο πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια είναι μια ενόχληση η οποία εντοπίζεται πίσω από το ένα ή και τα δύο μάτια. Η ένταση του πόνου μπορεί να είναι ήπια ή έντονη.

Μια αίσθηση παλμού μπορεί να συνοδεύει ή όχι έναν πόνο πίσω από τα μάτια. Ωστόσο,  παρά το γεγονός ότι ο πόνος γίνεται αισθητός πίσω από τα μάτια, η αιτία της ύπαρξής του μπορεί να ξεκινά από αλλού.

Οι αιτίες του πόνου πίσω από τα μάτια είναι οι εξής:

 • Ημικρανία
 • Αθροιστικός πονοκέφαλος
 • Ιγμορίτιδα
 • Νόσος του Graves.

https://www.allaboutvision.com/conditions/headache-behind-eyes/

Ο αμερικανός ηθοποιός και επιχειρηματίας Ashton Kutcher αποκάλυψε ότι έπασχε από μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια, την αγγειίτιδα, που επηρεάζει την όραση, την ακοή και την κινητικότητά του.

«Ξύπνησα μια μέρα και είχα προβλήματα όρασης και δεν μπορούσα να δω», είπε ο Κούτσερ στον Δρ Ντέιβιντ Άγκους του CBS News στο The Checkup: With Dr David Agus. «Μου μείωσε την ακοή, και την ισορροπία μου και δεν μπορούσα να περπατήσω. Υπάρχει ένα πρότυπο που συνηθίζεις στη ζωή σου, όπως το να μπορείς να δεις καθαρά και μετά ξαφνικά, δεν μπορείς να δεις. ” Το 2022, ο Kutcher ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, επιβεβαιώνοντας την πλήρη ανάρρωσή του. "Μου πήρε ένα χρόνο για να επανέλθω", είπε σε ένα επεισόδιο του Running του National Geographic Wild με τον Bear Grylls.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η φλεγμονή που σχετίζεται με την αγγειίτιδα μπορεί να προκαλέσει πάχυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, περιορίζοντας τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και ιστών. Τα  συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, απώλεια βάρους και γενικούς πόνους. Όταν τα μάτια επηρεάζονται, μπορεί να φαίνονται κόκκινα και να υπάρχει φαγούρα ή κάψιμο.

 Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/stars-and-their-eyes-ashton-kutcher/

Ένα αγόρι 16 ετών, με οπτικές οξύτητες  20/20 και στα δύο μάτια, φυσιολογικό αντανακλαστικό της κόρης, φυσιολογική  λειτουργία των εξοφθάλμιων μυών και φυσιολογικά οπτικά πεδία, βρέθηκε να έχει ενδοφθάλμια πίεση 33mmHg στο δεξί μάτι και 40mmHg στο αριστερό μάτι. Η προσεκτική αξιολόγηση έδειξε ανοιχτή γωνία προσθίου θαλάμου και στα δύο μάτια. Το δεξί του οπτικό νεύρο δεν φαινόταν τόσο παθολογικό όσο το αριστερό.

Το αγόρι είχε νεανικό γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (JOAG), το οποίο είναι μέλος της οικογένειας του πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας (POAG). Ο ρυθμός εξέλιξης του JOAG έχει αναφερθεί ότι είναι παρόμοιος με αυτόν του POAG.

https://www.optometrytimes.com/view/case-report-16-year-old-presents-with-asymptomatic-glaucoma

Δεν είναι μυστικό ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών οφθαλμικών ασθενειών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Τώρα, τα στοιχεία από νέα έρευνα δείχνουν ότι η καθημερινή άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση του πάχους της ωχράς κηλίδας και ως εκ τούτου να είναι προστατευτική έναντι του γλαυκώματος. Η πρόσφατη μελέτη παρατήρησε ότι οι ασθενείς - συμπεριλαμβανομένων των υπόπτων για γλαύκωμα - που ασκούνταν περισσότερο είχαν πιο αργούς ρυθμούς λέπτυνσης του εσωτερικού πλεγματοειδούς στρώματος των γαγγλιακών κυττάρων της ωχράς κηλίδας (GCIPL).

Στην εργασία τους, οι ερευνητές παρουσίασαν μερικές εύλογες εξηγήσεις για την παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της λέπτυνσης της ωχράς κηλίδας, υποθέτοντας ότι η συσχέτιση «μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε συγχυτικές επιδράσεις της ηλικίας και στις συγχυτικές ή/και μεσολαβητικές επιδράσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων και/ή ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ)». Πρόσθεσαν ότι επειδή η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ΕΟΠ, αυτό μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

Ένας περιορισμός αυτής της μελέτης είναι το ηλικιακό εύρος των συμμετεχόντων (40 έως 70 ετών), οι οποίοι έχουν σχετικά χαμηλό ποσοστό νευροεκφυλιστικών διαταραχών σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς. Τα δεδομένα για την ένταση της άσκησης αποκλείστηκαν επίσης, αλλά οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτό μπορεί να είναι ένας πολύτιμος τομέας έρευνας για μελλοντικές μελέτες.

 Πηγή https://www.reviewofoptometry.com/news/article/physical-activity-protects-against-macular-thinning

 

Οι δίαιτες πλούσιες σε ακόρεστα λίπη και έλαια, όπως η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, θεωρούνται γενικά υγιεινές, αλλά δυστυχώς μπορεί να μην βοηθούν απαραίτητα στη μείωση του κινδύνου ξηροφθαλμίας (Dry Eye Disease - DED), σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της ARVO στο Ντένβερ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγιο για την ξηροφθαλμία στο πλαίσιο της Μελέτης για την Υγεία των Γυναικών προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της DED και ποσοτικοποίησαν το επίπεδο συμμόρφωσης σε μια μεσογειακή διατροφή, χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη βαθμολογία μεσογειακής διατροφής. Όπως ανέφεραν, το 9,1% των συμμετεχόντων είχαν DED όπως ορίζεται από τη Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών, ενώ η μεγαλύτερη τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ξηροφθαλμίας.

https://www.reviewofoptometry.com/news/article/mediterranean-diet-doesnt-improve-dry-eye

Καναδοί ερευνητές που διερευνούν γιατί μόνο ορισμένα άτομα με γενετική προδιάθεση αναπτύσσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε επίμονες αλλαγές στο DNA των ανοσοκυττάρων, καθιστώντας τα κύτταρα πιο επιρρεπή στην παραγωγή φλεγμονωδών μορίων.

Η έρευνα διεξήχθη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Przemyslaw Sapieha, διευθυντή της Ερευνητικής Μονάδας Οφθαλμικών Νευροαγγειακών Νόσων στο Ερευνητικό Κέντρο του Νοσοκομείου Maisonneuve-Rosemont, και τον Δρ Masayuki Hata, πρώην μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο εργαστήριο του καθηγητή Sapieha. Ο Δρ Hata είπε ότι η μελέτη τους έδειξε ότι το υπέρβαρο είναι ο πρωταρχικός μη γενετικός παράγοντας κινδύνου (μετά το κάπνισμα) για την ανάπτυξη ΗΕΩ και παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη βιολογία των κυττάρων του ανοσοποιητικού που προκαλούν ΗΕΩ.

 Ο καθηγητής Sapieha και ο Dr Hata δήλωσαν ότι ελπίζουν τα ευρήματά τους να επιτρέψουν την ανάπτυξη πιο προσαρμοσμένων θεραπειών και να ενημερώσουν περαιτέρω την έρευνα σε ασθένειες που προκαλούνται από νευροφλεγμονή, όπως το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

 Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/amd-s-obesity-link/

 

Έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Eye», διερεύνησε την πιθανή υποδιάγνωση του γλαυκώματος και σχετικών παθήσεων σε ασθενείς με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς έχουν υψηλότερα ποσοστά διαγνωσμένου γλαυκώματος σε σύγκριση με εκείνους που παρουσιάζουν ξηροφθαλμία.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι ασθενείς με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς με κλινικά ευρήματα τα οποία σχετίζονται με κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος συχνά δεν αναγνωρίζονταν ως ύποπτοι για γλαύκωμα, γεγονός που υποδηλώνει σχετική υποδιάγνωση.

https://www.opticianonline.net/news/glaucoma-study-explores-under-diagnosis

Ερευνητές στην Κίνα εντόπισαν ένα μικρό μόριο που αποκαθιστά την οπτική λειτουργία μετά από βλάβη του οπτικού νεύρου.

Με επικεφαλής τον Δρ Eddie Chi Him Ma, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Νευροεπιστημών και διευθυντή της Εργαστηριακής Ερευνητικής Μονάδας Ζώων στο CityU του Χονγκ Κονγκ, οι ερευνητές είπαν ότι η ενδοϋαλοειδική ένεση του μορίου, «M1», αύξησε τη σύντηξη και την κινητικότητα των μιτοχονδρίων, με αποτέλεσμα σε παρατεταμένη αναγέννηση άξονα. «Για να διευκολυνθεί η ανάκτηση της οπτικής λειτουργίας μετά από τραυματισμό, οι άξονες των νευρώνων πρέπει να αναγεννηθούν μέσω του οπτικού νεύρου και να αναμεταδώσουν νευρικές ώσεις σε οπτικούς στόχους στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου για επεξεργασία και σχηματισμό εικόνας», εξήγησε ο A/Prof Ma.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιβίωση των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς σε ποντίκια που έλαβαν M1 αυξήθηκε από 19% σε 33% τέσσερις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό του οπτικού νεύρου, αποκαθιστώντας τις οπτικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της απόκρισης της κόρης. Η ομάδα αναπτύσσει ένα ζωικό μοντέλο για να δοκιμάσει την ικανότητα του M1 να αντιμετωπίζει την απώλεια όρασης που σχετίζεται με το γλαύκωμα και πιθανώς τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την τραυματική οπτική νευροπάθεια.

Η πλήρης μελέτη δημοσιεύτηκε από το Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

 Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/optic-nerve-repair-molecule/

 

Το Kellogg Eye Center του University of Michigan Health έλαβε δωρεά 11,5 εκατ. δολαρίων για την έναρξη μιας πρωτοποριακής έρευνας στον τομέα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος (AMD).

Η δωρεά έγινε από τον James Grosfeld, επενδυτή, φιλάνθρωπο, καθώς και πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της PulteGroup, Inc.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει ειδικούς του Πανεπιστημίου του Michigan στην οφθαλμική απεικόνιση, την ανάπτυξη φαρμάκων και τις κλινικές δοκιμές.

https://www.optometrytimes.com/view/u-of-m-kellogg-eye-center-receives-11-5-million-for-amd-research

Η παγκοσμίως σεβαστή Βρετανίδα ηθοποιός συνεχίζει να εργάζεται παρά την επιδείνωση της κατάστασης της όρασής της

Η 88χρονη ηθοποιός συνεχίζει να εκπλήσσει στη σκηνή και στις ταινίες. Και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Ωστόσο, η επιδείνωση της όρασης της αποδεικνύεται πρόκληση για την κάποτε βραβευμένη με Όσκαρ και 10 βραβεία BAFTA. Αντιμετωπίζει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας για περισσότερο από μια δεκαετία.

Μιλώντας νωρίτερα αυτό το μήνα κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο The Graham Norton Show, ο Dench παραδέχτηκε ότι η ανάγνωση σεναρίων έχει γίνει δύσκολη.

«Έχει γίνει αδύνατο και επειδή έχω φωτογραφική μνήμη, πρέπει να βρω ένα μηχάνημα που όχι μόνο να μου διδάσκει τις γραμμές μου αλλά και να μου λέει πού εμφανίζονται στη σελίδα», λέει ο Dench.

 Πηγή https://invisionmag.com/dame-judi-denchs-macular-degeneration-has-made-script-reading-impossible/

 

Αυτή η δημοσκόπηση απευθύνεται μόνο σε Οπτομέτρες και επαγγελματίες οφθαλμικής φροντίδας.

Θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022.

https://www.optometrytimes.com/view/poll-when-do-you-educate-your-patients-about-allergic-conjunctivitis-

Το τελευταίο κόλπο του δημιουργού περιεχομένου είναι η  πληρωμή για την αφαίρεση καταρράκτη για 1.000 άτομα που ήταν τυφλά ή σχεδόν τυφλά, αλλά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την επέμβαση.

"Θεραπεύουμε την τύφλωση χιλίων ανθρώπων", λέει ο MrBeast - το πραγματικό όνομα Jimmy Donaldson - στο βίντεο του Σαββάτου, το οποίο έφτασε τις 32 εκατομμύρια προβολές από το απόγευμα της Κυριακής.

Το βίντεο παρουσιάζει συγκινητικά πλάνα πριν και μετά από ασθενείς που βλέπουν με καθαρή όραση μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Ο YouTuber έδωσε επίσης δωρεές σε μετρητά και άλλα δώρα σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες.

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=TJ2ifmkGGus&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.ctvnews.ca%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

 Πηγή https://www.ctvnews.ca/sci-tech/youtube-star-mrbeast-helps-1-000-blind-people-see-again-by-sponsoring-cataract-surgeries-1.6251398

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος (AMD) έχασαν την όρασή τους ως αποτέλεσμα του μειωμένου αριθμού θεραπειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν ασθενείς από 8 χώρες και, εκτός από τη νεοαγγειακή AMD, στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν και ασθενείς με διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδος (DME) και απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς (RVO).

Έξι μήνες μετά το lockdown τα ποσοστά εγκατάλειψης των θεραπειών ήταν 20% για τη νεοαγγειακή AMD, 27% για την DME και 28% για την RVO.

Οι συγγραφείς σχολίασαν ότι «αυτή η διεθνής μελέτη παρέχει εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο του περιορισμού της πανδημίας COVID-19 στην ενδοϋαλοειδική θεραπεία».

https://www.optometrytimes.com/view/study-effect-of-lockdown-retinal-diseases-anti-vegf-therapy

Μια μεγάλη κινεζική και αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με υπερμετρωπία, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση, είχαν αυξημένο κίνδυνο κλινικά σημαντικής κατάθλιψης (CSD).

Τα δεδομένα σχεδόν 95.000 συμμετεχόντων ηλικίας 40-69 ετών από τη UK Biobank έδειξαν ότι οι υπερμέτρωπες ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες, λευκής καταγωγής, λιγότερο μορφωμένοι, με χαμηλότερες βαθμολογίες Townsend, νυν ή πρώην καπνιστές, με προβλήματα όρασης και ιστορικό  διαβήτη, σε σύγκριση με τους εμμέτρωπες. Μετά την προσαρμογή για αυτούς τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού σοβαρής κατάθλιψης και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, η υπερμετρωπία συσχετίστηκε ανεξάρτητα με 29% υψηλότερο κίνδυνο περιστατικής κατάθλιψης.
 
Οι συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένης της Gabriella Bulloch από το Κέντρο Οφθαλμικών Ερευνών της Αυστραλίας και με επικεφαλή τον καθηγητή Honghua Yu, στο Επαρχιακό Λαϊκό Νοσοκομείο του Γκουανγκντόνγκ, κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν τη σημασία της διόρθωσης της υπερμετρωπίας για την έγκαιρη πρόληψη της κατάθλιψης στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, ωστόσο. απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί για τα ευρήματά μας»

Για περισσότερα σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ οφθαλμικής νόσου και κατάθλιψης, ανατρέξτε στη διεύθυνση : www.nzoptics.co.nz/articles/archive/unhappy-bedfellows-sleep-ded-and-depression

 Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/hyperopia-linked-to-depression/

 

«Βασιζόμενοι στην πολυετή εμπειρία της Quantel Medical στον έντονο παλμικό φως στη δερματολογία, αναπτύξαμε τώρα μια νέα συσκευή IPL αποκλειστικά για χρήση στην οφθαλμολογία, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Ιατρικό Όμιλο Lumibird», δήλωσε ο Jean-Marc Gendre, διευθύνων σύμβουλος της Lumibird Medical. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το νέο προϊόν Premium θα φέρει μια καινοτόμο θεραπευτική λύση στους οφθαλμιάτρους που αντιμετωπίζουν την καθημερινή πρόκληση της θεραπείας των ξηρών ματιών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το C.Stim συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με κομψό, στιβαρό και εργονομικό σχεδιασμό, δήλωσε η υπεύθυνη προϊόντων ξηροφθαλμίας της Quantel Medical, Delphine Southon, προσθέτοντας: «Χάρη στη μοναδική τεχνολογία Stim-ULI (ομοιόμορφη ένταση φωτός), το C.Stim προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό κλινικής αποτελεσματικότητας και άνεσης του ασθενούς».

Next-generation IPL arrives - eyeonoptics

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open συσχέτισε τις δυσμενείς συμπεριφορές ύπνου με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης και εξέλιξης γλαυκώματος.

Συμπεριφορές όπως το ροχαλητό, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αϋπνία και τα μοτίβα ύπνου μικρής ή μεγάλης διάρκειας αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που βίωσαν αυτά τα «υποβέλτιστα πρότυπα ύπνου» διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για διαφορετικούς τύπους γλαυκώματος.

Πρόσθεσαν ότι η μελέτη υπογράμμισε την ανάγκη για παρέμβαση στον ύπνο για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γλαυκώματος, καθώς και τον πιθανό έλεγχο για παρέμβαση στο γλαύκωμα μεταξύ εκείνων με χρόνια προβλήματα ύπνου.

Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη στο BMJ Open: https://bmjopen.bmj.com/content/12/11/e063676

Πηγή https://www.opticianonline.net/news/glaucoma-risk-associated-with-sleep-patterns

 

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, σε πολλούς ανθρώπους τα floaters είναι φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης του οφθαλμού. «Συνήθως δεν είναι ανησυχητικά», γράφουν οι ειδικοί της κλινικής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα floaters μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας σοβαρής χρόνιας πάθησης.

Τα floaters μπορεί να είναι αβλαβή για μερικούς, αλλά για άλλους μπορεί να σηματοδοτούν την ύπαρξη διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν ορισμένοι διαβητικοί ασθενείς.

If You See Eye Floaters, It Could Be a Sign of Diabetes — Best Life (bestlifeonline.com)

Βρετανοί ερευνητές διερεύνησαν τη δυνατότητα διέγερσης διακρανιακού συνεχούς ρεύματος στον περιορισμό της συχνότητας των παραισθήσεων

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρεία της Ωχράς Κηλίδας και δημοσιεύτηκε στο Ophthalmology, περιελάμβανε 16 ασθενείς με διάγνωση CBS οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με ενεργό και εικονικό φάρμακο τέσσερις ημέρες.

Η παρέμβαση, γνωστή ως διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος, περιλάμβανε τη διέλευση ενός ασθενούς ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των ηλεκτροδίων που τοποθετήθηκαν στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τεχνική μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των παραισθήσεων σε άτομα με CBS – ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν αυξημένη δραστηριότητα στα οπτικά μέρη του εγκεφάλου.

Τόνισαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές παρενέργειες της θεραπείας, με τα αποτελέσματα της μελέτης να δικαιολογούν περαιτέρω δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητάς της.

Ο Δρ John-Paul Taylor, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, μοιράστηκε ότι το CBS είναι μια κοινή εμπειρία για άτομα που αναπτύσσουν οφθαλμικές παθήσεις και απώλεια όρασης.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καλές θεραπείες για το CBS και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως συνδέονται συχνά με σημαντικές παρενέργειες», είπε.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τα αρχικά μας ευρήματα ότι η χρήση μιας μορφής μη επεμβατικής εγκεφαλικής διέγερσης, η οποία ήταν καλά ανεκτή και μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι ενός ατόμου, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των οπτικών παραισθήσεων για άτομα με CBS», πρόσθεσε.

Ο Δρ Dominic Ffytche, από το King's College του Λονδίνου, τόνισε ότι η παρέμβαση δεν είναι θεραπεία.

«Το CBS δεν σταμάτησε τελείως για κανέναν – αλλά μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης παραισθήσεων, ελπίζουμε ότι μπορούμε να μετατοπίσουμε το CBS από μια πολύ οδυνηρή και δυσάρεστη εμπειρία σε κάτι που δεν σας ενοχλεί πλέον», είπε.

https://www.aop.org.uk/ot/science-and-vision/research/2022/10/31/stimulating-visual-cortex-may-reduce-charles-bonnet-syndrome-hallucinations

Πηγή https://www.macularsociety.org/support/webinars/previous-webinars/charles-bonnet-syndrome/

Ορισμένες ασθένειες του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού εντοπίζονται πιο συχνά στην παιδική ηλικία παρά στην ενήλικη ζωή. Ως οπτομέτρες, είναι σημαντικό να είστε εξοικειωμένοι με τα σημεία και τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων που απειλούν την όραση και τη ζωή, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με συστηματικές ασθένειες, έτσι ώστε η θεραπεία να μπορεί να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Αυτό το άρθρο περιγράφει μερικές από τις σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης.

Rare Anterior Segment Diseases in Children - Modern Optometry (modernod.com)

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Έκθεση για τον Διαβήτη του 2022 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότερο από το 11 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ (περίπου 37,3 εκατομμύρια άνθρωποι) έχουν διαβήτη. Ανησυχητικά, 96 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν προδιαβήτη, που είναι το 38 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Και ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νέων περιπτώσεων τύφλωσης μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18-64 ετών. Το Prevent Blindness, ο κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός της χώρας για την υγεία και την ασφάλεια των ματιών, έχει ανακηρύξει τον Νοέμβριο ως Μήνα ευαισθητοποίησης για τις οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με το διαβήτη, σε μια προσπάθεια να παρέχει στο κοινό μια ποικιλία χρήσιμων εργαλείων για την πρόληψη της περιττής απώλειας όρασης από διαβήτη.

Το 2022, το Prevent Blindness ανανέωσε το δημοφιλές Εκπαιδευτικό Εργαλείο Diabetes & the Eyes, διαθέσιμο στα αγγλικά και τα ισπανικά, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς πόρους, όπως παρουσιάσεις Power Point, γραφικά μέσων κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα κοινής χρήσης και μια ειδική ιστοσελίδα. Διατίθενται επίσης ενημερωτικά δελτία, συμπεριλαμβανομένου του νέου ενημερωτικού δελτίου «Οφθαλμικές παθήσεις και ψυχική υγεία που σχετίζονται με τον διαβήτη». Αυτοί οι πόροι προορίζονται για επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτές υγείας της κοινότητας και εκείνους που έχουν ρόλο φροντίδας ή εκπαίδευσης για τον διαβήτη.

Πηγή https://www.visionmonday.com/eyecare/eye-health/article/prevent-blindness-offers-new-educational-resources-for-novembers-diabetesrelated-eye-disease-awareness-month/

Η Alcon ανακοίνωσε την κυκλοφορία του συστήματος θερμικών παλμών Systane iLux2 Meibomian Gland Dysfunction (MGD) για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Η συγκεκριμένη συσκευή χειρός έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ήπια θέρμανση και πίεση απευθείας στα βλέφαρα των ασθενών, προκειμένου να ξεμπλοκάρει τους μεϊβομιανούς αδένες.

Η θεραπεία με τη συσκευή διαρκεί σε περίπου 8 έως 12 λεπτά και για τα δύο μάτια.

Alcon introduces new medical device for dry eye treatment (optometrytimes.com)

Η κύρια αιτία ήταν η οπτική νευροπάθεια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Αν και οι διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση είναι κοινώς γνωστές συνέπειες της λοίμωξης από COVID, η μειωμένη οπτική οξύτητα (VA) έχει αναφερθεί πολύ λιγότερο συχνά.

Η μελέτη περιελάμβανε άρθρα που αναφέρουν την ανάπτυξη απώλειας όρασης που σχετίζεται με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση COVID-19.

Μετά τον έλεγχο, οι ερευνητές επέλεξαν 29 μελέτες για συμπερίληψη: δύο συγχρονικές μελέτες, 24 αναφορές περιπτώσεων και τρεις σειρές περιπτώσεων. Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι η αθροιστική συχνότητα εμφάνισης απώλειας όρασης σε ασθενείς με COVID-19 ήταν 0,16. Η βαθμολογία ποιότητας των μελετών ήταν αδύναμη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι απαιτούνται μελέτες με μεγαλύτερα μεγέθη δείγματος για περαιτέρω διερεύνηση.

Η ανασκόπηση της ομάδας διαπίστωσε ότι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε όλες τις μελέτες ήταν η οπτική νευροπάθεια. Ο SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα μέσω διαφορετικών οδών. μπορεί να εισέλθει στο νευρικό σύστημα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μολύνοντας το χοριοειδές πλέγμα ή τις μήνιγγες ή με εξάπλωση μέσω των οσφρητικών νεύρων. Ένας μηχανισμός μοριακού μιμητισμού, στον οποίο τα ιικά αντιγόνα επάγουν μια ανοσολογική απόκριση έναντι των αυτο-πρωτεϊνών, μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνος για τον τραυματισμό των ιστών.

Πηγή https://www.reviewofoptometry.com/news/article/rare-but-possible-vision-loss-due-to-covid19

 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Clinical & Experimental Ophthalmology» περιγράφει την ανάλυση των οφθαλμικών συμπτωμάτων η οποία έγινε σε 109 υγιείς συμμετέχοντες και σε 228 οι οποίοι ανέρρωσαν από COVID-19.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα οφθαλμικά συμπτώματα. Οι συμμετέχοντες που ανάρρωσαν από COVID-19 ρωτήθηκαν για τα συμπτώματα πριν και μετά τη διάγνωσή τους. Ανάμεσά τους περίπου ένας στους πέντε (21%) ανέφερε ένα ή περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την ξηροφθαλμία. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν η θολή όραση (9,2%), ο κνησμός (6,1%) και ο πόνος ή το αίσθημα καύσου (4,8%).

Οι ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ μεγάλου ιικού φορτίου και του κινδύνου εμφάνισης των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Kelvin Wan, εξήγησε: «Ο κίνδυνος εμφάνισης της ξηροφθαλμίας μετά την ανάρρωση από COVID-19 σχετίζεται με τη σοβαρότητα της λοίμωξης».

One in five COVID-19 patients experience dry eye symptoms (aop.org.uk)

Tι είναι ο έρπης ζωστήρας;

Ο έρπης ζωστήρας (HZ), επίσης γνωστός ως έρπητας ζωστήρα, χαρακτηρίζεται συνήθως από πόνο, ακολουθούμενο από την ανάπτυξη φυσαλιδώδους εξανθήματος, το οποίο είναι μονόπλευρο και τυπικά επηρεάζει ένα δερμάτωμα. Χωρίς εμβολιασμό, έως και το ένα τρίτο των ανθρώπων υπολογίζεται ότι προσβάλλονται από έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αυξάνοντας στο μισό από αυτούς που ζουν έως τα 80 χρόνια.
 
Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογίας ζωστήρα, με την αρχική μόλυνση να εμφανίζεται ως ανεμοβλογιά. Ο ιός παραμένει αδρανής στο κρανιακό νεύρο και στα γάγγλια της ραχιαία ρίζας μέχρι να επανενεργοποιηθεί λόγω της φθίνουσας κυτταρικής ανοσίας που εμφανίζεται με την πρόοδο της ηλικίας. Η πιο κοινή εντόπιση του έρπητα ζωστήρα είναι ο κορμός.

Πόσο συχνά επηρεάζει το μάτι;

Η δεύτερη πιο κοινή εντόπιση του είναι η οφθαλμική διαίρεση του τριδύμου νεύρου. Αντιπροσωπεύει περίπου το 10-20% των περιπτώσεων. Ο έρπης ζωστήρας αφορά το μάτι σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων.

Ποιες είναι οι εκδηλώσεις του ;

Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το μάτι, συμπεριλαμβανομένης της επιπεφυκίτιδας, της κερατίτιδας, της ιρίτιδας/ραγοειδίτιδας, της επισκληρίτιδας/σκληρίτιδας, της περιαγγειίτιδας και νέκρωσης του αμφιβληστροειδούς και της οπτικής νευρίτιδας.
 
Η προσβολή του κερατοειδούς εμφανίζεται σε έως και τα δύο τρίτα των ασθενών. Οι εκδηλώσεις του κερατοειδούς είναι επίσης ποικίλες και μπορεί να περιλαμβάνουν επιθηλιακή κερατίτιδα, στρωματική κερατίτιδα και ενδοθηλίτιδα.
 
Ποιες είναι οι επιπλοκές του ;

Μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης, επίμονο πόνο και μειωμένη ποιότητα ζωής. Οι χρόνιες επιπλοκές του με οφθαλμική προσβολή περιλαμβάνουν υποτροπιάζουσα κερατίτιδα ή ραγοειδίτιδα, ουλές κερατοειδούς, λιπιδική κερατοπάθεια, νευροτροφική κερατοπάθεια, κερατοπάθεια ζώνης , καταρράκτη, γλαύκωμα και, σπάνια, τήξη κερατοειδούς και/ή διάτρηση.

Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/update-on-herpes-zoster-ophthalmicus/

 

Σύμφωνα με μεγάλη συγχρονική μελέτη, τα παιδιά με στραβισμό μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές ασθένειες. Ειδικότερα, βρέθηκε μέτρια συσχέτιση μεταξύ του στραβισμού και της αγχώδους διαταραχής, της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε μεγάλο σύνολο δεδομένων 12.005.189 παιδιών τα οποία περιλαμβάνονται στην OptumLabs Data Warehouse των ΗΠΑ. Συνολικά, 352.636 παιδιά είχαν στραβισμό, ενώ 11.652.553 δεν είχαν οφθαλμική νόσο και χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

Η ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της αγχώδους διαταραχής, της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής, ήταν υψηλότερες σε παιδιά με στραβισμό.

Μελλοντικές μελέτες πρέπει να διερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ του στραβισμού και διαφόρων ψυχικών ασθενειών.

Strabismus may be associated with mental illness in children (healio.com)

Οι βαθμολογίες του ερωτηματολογίου μειώθηκαν ανάλογα με την ταξινόμηση της νόσου, με τα προχωρημένα στάδια να έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία.


Μια πρόσφατη μελέτη συνέδεσε την πιο προηγμένη AMD με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η απώλεια οπτικής οξύτητας (VA) έχει συσχετιστεί με κατάθλιψη σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες δεν ενσωμάτωσαν υποομάδες AMD όταν έκαναν αυτή τη συσχέτιση.

Mία πρόσφατη μελέτη έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των βαθμολογιών του ερωτηματολογίου ψυχικής υγείας και της ταξινόμησης της AMD, καθώς και της VA τόσο στο καλύτερο όσο και στο χειρότερο μάτι σε ασθενείς με AMD. Οι ασθενείς με αμφοτερόπλευρη γεωγραφική ατροφία (GA) και αμφοτερόπλευρη προχωρημένη AMD είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες ψυχικής υγείας, κάτι που είναι παρόμοιο με τα ευρήματα από προηγούμενες μελέτες.

«Ομοίως, οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί μόνο με νεοαγγειακή AMD είχαν σχετικά υψηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με ασθενείς με GA», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Σημείωσαν ότι έπαιξε ρόλο και η διαθεσιμότητα θεραπείας. «Η ιατρική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της όρασης μεταξύ των νεοαγγειακών AMD (ενδοϋαλοειδικές ενέσεις αντι-VEGF), ενώ δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία για το GA», έγραψαν. «Επιπλέον, σε ασθενείς με πρώιμη/ενδιάμεση AMD, διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις (διακοπή καπνίσματος, υγιεινή διατροφή, αντιοξειδωτικά) μπορούν να ληφθούν για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε πιο προχωρημένες μορφές. Έτσι, τα οφέλη αυτών των θεραπειών σε ασθενείς με πρώιμες μορφές AMD/νεοαγγειακής AMD έναντι της έλλειψης οποιασδήποτε θεραπείας σε ασθενείς με GA είναι πιθανό να συμβάλλουν στην ταξινόμηση της AMD ως σημαντική συσχέτιση των βαθμολογιών VFQ-25 της ψυχικής υγείας.

Οι ασθενείς με VA 20/20 ή καλύτερη τόσο στο καλύτερο όσο και στο χειρότερο μάτι είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες ψυχικής υγείας, ενώ οι ασθενείς με 20/200 ή χειρότερο τόσο στο καλύτερο όσο και στο χειρότερο μάτι είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

«Είναι σημαντικό για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα ανησυχίας/απογοήτευσης σε αυτούς τους ασθενείς, ώστε να μπορούν να παραπέμπονται, να ελεγχθούν και να θεραπευθούν κατάλληλα για προβλήματα ψυχικής υγείας», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Πηγή:https://www.reviewofoptometry.com/news/article/mental-health-issues-linked-to-amd-va

Οι συγγραφείς του BMJ Case Reports περιέγραψαν τη θεραπεία τους σε μια γυναίκα 30 ετών η οποία παρουσίασε απώλεια όρασης λόγω αιμορραγίας μετά τον τοκετό (PPH).

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι η PPH μπορεί να προκαλέσει ισχαιμική βλάβη στο μάτι.

«Η υποαιμάτωση του χοριοειδούς είναι μια σπάνια αλλά σημαντική οφθαλμική συνέπεια της PPH», δήλωσαν οι συγγραφείς.

Οι κλινικοί γιατροί πρόσθεσαν ότι οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επιδεινώσουν την όραση περιλαμβάνουν την παρατεταμένη PPH και τους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα.

Woman suffers vision loss following postpartum haemorrhage (aop.org.uk)

Η γονιδιακή θεραπεία έχει αποκαταστήσει εν μέρει τη λειτουργία των κωνικών υποδοχέων του αμφιβληστροειδούς σε δύο παιδιά που γεννήθηκαν με αχρωματοψία, ανέφεραν ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL).

Σε δύο ξεχωριστές δοκιμές, τέσσερα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών με αχρωματοψία σχετιζόμενη με CNGA3 και CNGB3 υποβλήθηκαν το καθένα σε θεραπεία στο ένα μάτι. Έξι έως 14 μήνες μετά τη θεραπεία, οι ερευνητές κατέγραψαν μετρήσεις σε δύο από τα παιδιά που ταίριαζαν πολύ με αυτές των συμμετεχόντων στη δοκιμή με φυσιολογική όραση. «Είναι σημαντικό ότι αυτή η αλλαγή συνδυάστηκε με μια σημαντική βελτίωση στις ψυχοφυσικές μετρήσεις της οπτικής λειτουργίας που προκαλείται από τα κωνία», είπαν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία γονιδιακής υποκατάστασης στην αχρωματοψία εντός της «πλαστικής περιόδου» της ανθρώπινης ανάπτυξης μπορεί να αφυπνίσει αδρανείς οδούς σηματοδότησης κωνίων μετά από χρόνια στέρησης. "Ακόμα αναλύουμε τα αποτελέσματα από τις δύο κλινικές μας δοκιμές για να δούμε εάν αυτή η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά την καθημερινή όραση για άτομα με αχρωματοψία. Ελπίζουμε ότι με θετικά αποτελέσματα και περαιτέρω κλινικές δοκιμές, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε σημαντικά την όραση των ατόμων με κληρονομικές αμφιβληστροειδικές ασθένειες», δήλωσε ο καθηγητής Michel Michaelides από το UCL Institute of Ophthalmology and Moorfields Eye Hospital.

Πηγή:https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/gene-therapy-restores-kids-colour-vision/

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Aston προσκαλούν οπτομέτρες οι οποίοι εργάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχουν σε έρευνα για τη διαχείριση της ξηροφθαλμίας στην κλινική πράξη.

Η οπτομέτρης και διδάκτωρ ερευνήτρια Rachel Casemore σημειώνει ότι η έρευνα αποτελεί μέρος της διδακτορικής της έρευνας, σχολιάζοντας: «Τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι η διαχείριση της ξηροφθαλμίας γίνεται όλο και περισσότερο μέρος του ρόλου ενός οπτομέτρη και με ενδιαφέρει να μάθω για τις αντιλήψεις και τα επίπεδα εμπλοκής των οπτομετρών».

Optometrists invited to participate in dry eye survey (aop.org.uk)

Η συγκινητική ιστορία έρχεται από τον Καναδά. Ο λόγος για ένα ζευγάρι που κάνει τον γύρο του κόσμου μαζί με τα παιδιά του που πάσχουν από μια σπάνια πάθηση και αναμένεται να χάσουν την όρασή τους τα επόμενα χρόνια.

H κόρη τους Μία ήταν τριών ετών όταν η Εντίθ και ο Σεμπαστιάν Πελετιέ από το Κεμπεκ του Καναδά παρατήρησαν για πρώτη φορά οτι είχε προβλήματα όρασης. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε οτι πάσχει απο μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα, μια σπάνια γενετική διαταραχή  που προκαλεί απώλεια ή μείωση της όρασης με την πάροδο του χρόνου.

Από την ίδια πάθηση πάσχουν και τα άλλα δύο παιδιά τους. Ο Κολίν, 7 ετών και ο Λοράν 5 ετών ενώ ο Λεό, 9 ετών, δεν πάσχει απο την ασθένεια.

"Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πραγματικά", λέει η Εντίθ εξηγώντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία ή αποτελεσματικά φάρμακα για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης. "Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα πάει, αλλά περιμένουμε να έχουν χάσει εντελώς της όρασή τους ώς τα μέσα της ζωής τους".

Το ζευγάρι εστίασε την προσοχή του στο να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα χρειάζονταν για τη ζωή τους. Ο ειδικός της Μία, του πρώτου παιδιού που διαγνώστηκε με την ασθένεα,  τους συνέστησε να μεριμνήσουν ωστε η κόρη τους να αποκτήσει "οπτικές αναμνήσεις".

"Σκέφτηκα οτι δεν θα της δείξω τον ελέφαντα σε βιβλίο, θα την πάω να δεί εναν αληθινό ελέφαντα. Θα γεμίσω τις "οπτικές αναμήσεις" με τις καλύτερες και πιο όμορφες εικόνες μπου μπορώ να βρω" εξήγησε η Εντιθ.

Μαζί με τον σύζυγό της άρχισαν να κάνουν σχέδια για να περάσουν ένα χρόνο ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με τα παιδιά τους. Αποταμίευαν χρήματα ενώ τους ήρθε ένα αναπάντεχο δώρο, όταν πουλήθηκε η εταιρία στην οποία εργαζόταν και είχε μετοχές ο Σεμπαστιάν.

Η εξαμελής οικογένεια αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 και είχε σχεδιάσει ένα ταξίδι, που περιελάμβανε πολλά μέρη, μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Κίνα.

Ωστόσο, αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν το ταξίδι τους για αρκετά χρόνια λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέφερε η πανδημία και άλλαξαν τους προορισμούς τους πολλές φορές. Όταν τελικά έφυγαν από το Μόντρεαλ τον Μάρτιο του 2022, είχαν ελάχιστα σχέδια.

"Στην πραγματικότητα φύγαμε χωρίς δρομολόγιο", λέει η Εντιθ. Ωστόσο είχαν κατά νου αυτά που ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά, όπως η Μία που ήθελε να κάνει ιππασία ή ο Λοράν που ήθελε να ανέβει σε καμήλα.

Πηγή: https://www.news247.gr/kosmos/kanadas-oikogeneia-kanei-to-gyro-toy-kosmoy-protoy-ta-paidia-chasoyn-tin-orasi-toys.9755802.html

Γνωρίζατε ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών; Πώς η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης επηρεάζει;

Η ζάχαρη είναι ένα προφλεγμονώδες συστατικό το οποίο, σε ορισμένους ασθενείς, προκαλεί υψηλή γλυκαιμία ή υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Η φλεγμονή και το υψηλό σάκχαρο μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμών. Όταν παρουσιάζεται υψηλό σάκχαρο στο αίμα οι κρυσταλλοειδείς φακοί διογκώνονται, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί προβλήματα όπως θολή όραση.

Μία από τις πιο κοινές ασθένειες που σχετίζονται με το σάκχαρο είναι ο διαβήτης, στον οποίο το σώμα είτε δεν παράγει ινσουλίνη είτε δεν παράγει αρκετή ώστε να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες. Η ινσουλίνη χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της περίσσειας σακχάρου από το αίμα, επομένως κατά την έλλειψή της ελλοχεύουν προβλήματα υψηλού σακχάρου και υπέρτασης. Και τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να βλάψουν την υγεία των ματιών και να προκαλέσουν οφθαλμική νόσο. Σε όσους πάσχουν από διαβήτη η κακή διαχείριση της πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, οφθαλμική πάθηση κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία καταστρέφονται (μερικές φορές ανεπανόρθωτα), με αποτέλεσμα θαμπάδα, διαταραχή της όρασης και, σε ακραίες περιπτώσεις, τύφλωση.

Το οίδημα των οφθαλμών, ως αποτέλεσμα του υψηλού σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες επιβλαβείς αλλαγές. Αυτές με τη σειρά τους είναι πιθανό να προκαλέσουν καταρράκτη και γλαύκωμα, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, λόγω υψηλής γλυκαιμίας και υπέρτασης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η διατήρηση ενός τρόπου ζωής με υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Τα εν λόγω προβλήματα επιδεινώνονται περαιτέρω από τον διαβήτη, ιδιαίτερα τον τύπο 2, τον οποίο όλο και περισσότεροι νέοι αναπτύσσουν λόγω λανθασμένων διατροφικών συνηθειών.

The Link Between Sugar and Your Eye Health - Piedmont Eye Center

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει οφθαλμολογικά προβλήματα, που κυμαίνονται από φλεγμονή στην επιφάνειά τους (επιπεφυκίτιδα) έως απώλεια όρασης λόγω εξέλκωσης του κερατοειδούς χιτώνα, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology – AAO).

Η ΑΑΟ σε ανάλυσή της εξηγεί πως μπορεί ο ιός που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων να φθάσει στα μάτια, τι είδους οφθαλμολογικά προβλήματα έχουν αναφερθεί έως στιγμής στους ασθενείς και τι πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες αν αναπτύξουν με ενοχλήσεις στα μάτια.

Ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συνοψίζει τα κυριότερα σημεία από την ανάλυση της ΑΑΟ.

Ο ιός που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων είναι εύκολο να φθάσει στα μάτια, διότι πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οφθαλμολογικών εκδηλώσεων. Για να προστατευθούν οι πάσχοντες, πρέπει να εξετάζουν το δέρμα γύρω από τα μάτια για εξάνθημα. Πρέπει όμως να αποφεύγουν να τρίβουν τα μάτια τους ή να αγγίζουν το πρόσωπό τους με τα χέρια, ιδίως εάν έχουν φλύκταινες (εξογκώματα) στα βλέφαρα ή κοντά σε αυτά.

Η μόλυνση των ματιών από τον ιό είναι αρκετά συνηθισμένη. Μελέτες προγενέστερων εξάρσεων στην Αφρική έχουν δείξει ότι ποσοστό έως και 30% των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων αναπτύσσουν επιπεφυκίτιδα. Κατά την εφετινή παγκόσμια έξαρση, το αντίστοιχο ποσοστό που έχει αναφερθεί έως τώρα σε πρόσφατη μελέτη είναι πολύ μικρότερο, μόλις 3%.

Η απόκλιση αυτή ίσως οφείλεται στο ότι η εφετινή έξαρση παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με τις προηγούμενες, όχι μόνο επειδή έχει εξαπλωθεί εκτός Αφρικής, αλλά επειδή προκαλεί και διαφορετικά, συχνά πρωτόγνωρα συμπτώματα.

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα που έχουν αναφερθεί εφέτος στους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων είναι κοκκίνισμα και εκκρίματα των ματιών, πρήξιμο στα βλέφαρα, φλύκταινες στα βλέφαρα ή γύρω από αυτά, ευαισθησία των ματιών στο φως (φωτοφοβία), πόνος στα μάτια και θόλωμα της όρασης.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να απειλήσει την όραση, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια κατά την εφετινή έξαρση. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο να μολυνθεί ο κερατοειδής χιτώνας και να δημιουργηθούν πληγές και ουλές που μπορεί να επηρεάσουν την όραση, σύμφωνα με αναφορές κατά τις προγενέστερες εξάρσεις στην Αφρική.

Η ΑΑΟ τονίζει πως αν ένα άτομο έχει διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων και εκδηλώσει πόνο ή άλλο σύμπτωμα στο μάτι του, πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με έναν οφθαλμίατρο. Αν και δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για τις οφθαλμοπάθειες από την ευλογιά των πιθήκων, ο οφθαλμίατρος μπορεί να χορηγήσει αντιϊικά φάρμακα, αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οφθαλμικές εκδηλώσεις.

Πηγή:https://www.aftodioikisi.gr/ygeia/eylogia-ton-pithikon-pos-mporei-na-epireasei-ta-matia-kai-tin-orasi/

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του lockdown και της τηλεργασίας, παρατηρείται αύξηση στη χρήση ψηφιακών συσκευών, η οποία έχει βαθιά επίδραση στα μάτια, μέσω του λεγόμενου συνδρόμου όρασης υπολογιστή. Οι οθόνες αναγκάζουν τα μάτια μας να δουλεύουν πιο σκληρά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να είμαστε ευαίσθητοι στην κόπωση. 

Τα συμπτώματα που αναφέρουν τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι καταπόνηση των ματιών, θολή όραση, διπλή όραση, πονοκεφάλους και πόνο στον αυχένα και τους ώμους. Ευτυχώς δεν προκαλείται μόνιμη οφθαλμική βλάβη.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο τα μάτια μας είναι η γωνία θέασης, ο κακός φωτισμός και το μη διορθωμένο διαθλαστικό σφάλμα.

 Οι ειδικοί προτείνουν απλά βήματα για την πρόληψη των παραπάνω συμπτωμάτων. Αρχικώς ο κανόνας 20/20/20, δηλαδή για κάθε 20 λεπτά χρήσης της οθόνης κοιτάξτε κάτι 20 πόδια μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ώστε να δίνετε στα μάτια σας σύντομες περιόδους για να χαλαρώσουν και να επικεντρωθούν εκ νέου.

Επιπλέον, οι τροποποιήσεις στον χώρο εργασίας σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, η οθόνη σας πρέπει να βρίσκεται 20 έως 28 ίντσες από τα μάτια σας (σε απόσταση ίση ή λίγο περισσότερη από το μήκος του χεριού σας). Στην ιδανική περίπτωση, το ύψος της οθόνης σας θα πρέπει να είναι 4 έως 5 ίντσες κάτω από το επίπεδο των ματιών σας και η οθόνη σας θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα ή τα παράθυρα. Επίσης, πολλά άτομα επωφελούνται από τη χρήση γυαλιών με φίλτρο για την μπλε ακτινοβολία για την πιο ξεκούραστη και άνετη όραση.

Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η επίσκεψη στον οπτομέτρη ή τον οφθαλμίατρο για μια ετήσια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Computer vision syndrome: Definition, causes, and symptoms (medicalnewstoday.com)

«Το επαρκές πλάτος της κόρης είναι απαραίτητο στην οφθαλμολογική διάγνωση για την αξιολόγηση της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς και για την επίτευξη επαρκούς ποιότητας απεικόνισης στις προληπτικές εξετάσεις, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας», γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους. Μελέτησαν 18.335 μάτια 9.559 συμμετεχόντων ηλικίας 40 έως 80 ετών στην Υγείας του Gutenberg που είχαν έγκυρες μετρήσεις μεγέθους κόρης.

Οι μετρήσεις περιελάμβαναν τη φυσική διάμετρο της κόρης, το κεντρικό πάχος του κερατοειδούς, την καμπυλότητα του κερατοειδούς, το βάθος του πρόσθιου θαλάμου και το αξονικό μήκος, καθώς και δημογραφικές πληροφορίες και ιατρικό ιστορικό. Ανέφεραν ότι η μέση διάμετρος της κόρης ήταν 4,19 mm στα δεξιά μάτια των ασθενών και 4,12 mm στα αριστερά μάτια. Βρήκαν επίσης ότι μια μικρότερη κόρη σχετίστηκε με μεγαλύτερη ηλικία, υπερμετρωπικό διαθλαστικό σφάλμα, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, διαβήτη, παχυσαρκία και χρήση αναστολέων ACE, ενώ η μεγαλύτερη κόρη συσχετίστηκε με το γυναικείο φύλο, την αρτηριακή υπέρταση, τη χρήση τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και τη χρήση SNRI και τετρακυκλικών αντικαταθλιπτικών . Το κάπνισμα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν συσχετίστηκαν με το μέγεθος της κόρης.

Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες αυτού του είδους δεν βρήκαν διαφορά φύλου στο μέγεθος της κόρης, ενώ αυτή έδειξε (μικρές) διαφορές στο μέγεθος της κόρης των ανδρών και γυναικών. «Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες δημοσιεύσεις και πρέπει να διευκρινιστούν από μελλοντικές μελέτες», είπαν. Ένα νέο εύρημα που ανέφεραν είναι η συσχέτιση με τους αναστολείς ACE στην εργασία τους, η οποία ήταν προηγουμένως άγνωστη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σχετιζόμενοι παράγοντες κινδύνου με μικρότερες κόρες -μεγαλύτερη ηλικία, υπερμετρωπία, χρήση αναστολέων ACE  και διαβήτης- «πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη και την αξιολόγηση της σκοπιμότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου με χρήση φωτογραφίας βυθού, καθώς απαιτείται μια αρκετά μεγάλη κόρη για να επιτευχθεί επαρκής ποιότητα εικόνας, ειδικά όταν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αλγόριθμους AI για έλεγχο».

Πηγή: https://www.reviewofoptometry.com/news/article/large-study-describes-10-factors-associated-with-abnormal-pupil-size

Το National Institute for Health and Care Excellences ανακοίνωσε την Επιλεκτική Laser Τραμπεκουλοπλαστική (SLT) ως τη νέα κύρια θεραπεία για το γλαύκωμα.

Οι νέες οδηγίες προέκυψαν από τα ευρήματα της πολυκεντρικής μελέτης Laser in Glaucoma and Ocular Hypertension (LiGHT), με επικεφαλής τον σύμβουλο Οφθαλμολογίας και επικεφαλής ερευνητή Gus Gazzard από το Moorfields Eye Hospital και καθηγητή Γλαυκώματος στο University College London Institute of Ophthalmology.

Η μελέτη συγκρίνει τη χρήση του SLT ως πρώτη θεραπεία σε σχέση με τη χρήση αντιγλαυκωματικών σταγόνων σε ήπιο γλαύκωμα και οφθαλμική υπερτονία, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και την οπτική οξύτητα.

Πιστεύεται ότι αυτή η αλλαγή στη θεραπεία θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών και στην παροχή υπηρεσιών γλαυκώματος.

UK guidelines for glaucoma treatment make significant change (optometrytimes.com)

Μια μελέτη ανακάλυψε ότι η μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου (AAA) συσχετίστηκε συχνότερα με το floppy eyelid syndrome, μικρότερο χρόνο break up και υψηλότερες βαθμολογίες ερυθρότητας των οφθαλμών σε σχέση με τη φυσιολογική έως ήπια ΑΑΑ.

Ενώ οι συσχετίσεις μεταξύ των διαταραχών του δακρυϊκού φιλμ και της ΑΑΑ έχουν διερευνηθεί προηγουμένως, κανένας δεν έχει αξιολογήσει αντικειμενικά τις αλλαγές στην οφθαλμική επιφάνεια των ασθενών, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Επίκουρος Καθηγητής Pei-Wen Lin από το Kaohsiung Chang Gung Memorial Hospital. «Εάν η υποξία προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στην επιφάνεια του οφθαλμού, η μεγαλύτερη διάρκεια και η μεγαλύτερη σοβαρότητα της ΑΑΑ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αλλαγές στην οφθαλμική επιφάνεια», είπαν οι ερευνητές.

Το σύνδρομο floppy eyelid βρέθηκε στο 11,5% της ομάδας ελέγχου, στο 45,3% στην ομάδα ήπιας AAA, στο 45,2% στη μέτρια ομάδα AAA και στο 60% στη σοβαρή ομάδα AAA, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στο χρόνο διάσπασης των δακρύων και στις βαθμολογίες ερυθρότητας. . Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις βαθμολογίες του δείκτη νόσου της οφθαλμικής επιφάνειας (OSDI), στο ύψος του μηνίσκου δακρύων, στο πάχος του κεντρικού κερατοειδούς, στην πυκνότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων, στη δοκιμασία Schirmer ή στη χρώση του κερατοειδούς.

Πηγή: https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/ded-symptoms-may-indicate-sleep-apnoea/

Μια έξαρση ξηροφθαλμίας είναι σαν μια «επίθεση» σε έναν ασθενή που έχει άσθμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η ενόχληση μπορεί να αυξηθεί από τη φυσική ανοσολογική απόκριση του σώματος. Οι γιατροί υπολογίζουν ότι περίπου το 80% των ασθενών με ξηροφθαλμία εμφανίζουν εξάρσεις.

Τι προκαλεί την έξαρση της ξηροφθαλμίας;

Πολλές καταστάσεις μπορεί να συμβάλλουν στην έξαρση της ξηροφθαλμίας, όπως:

 

 • Κλιματισμός.
 • Άνεμος.
 • Εργασία σε υπολογιστή, παρακολούθηση τηλεόρασης.
 • Παρατεταμένη χρήση φακών επαφής.
 • Εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα κ.ά.
Η ξηροφθαλμία (DED) επηρεάζει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η πιο κοινή διαταραχή της πρόσθιας οφθαλμικής επιφάνειας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι εξουθενωτική, ειδικά για ασθενείς που φορούν φακούς επαφής.

Η ερυθρότητα, το κάψιμο και η αίσθηση κόκκων άμμου είναι κοινά μεταξύ των ασθενών με ξηροφθαλμία, καθώς και ευαισθησία στο φως, η θολή όραση και η συσσώρευση νερού ή/και βλέννας στο μάτι.

Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά πιο σοβαρά σε όσους φορούν φακούς επαφής και μπορεί να προκαλέσουν επίμονο ερεθισμό, πόνο και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη πανδημία  της COVID-19 έχει βάλει τη σφραγίδα της στην ξηροφθαλμία περιπλέκοντας την υποκείμενη νόσο μεταξύ των ασθενών που φορούν συχνά μάσκες προσώπου.
Όταν η αναπνοή κάποιου ταξιδεύει προς τα πάνω στα μάτια κατά τη διάρκεια της κάλυψης, μπορεί να συμβεί πρόωρη εξάτμιση των δακρύων.
Η πανδημία έχει επίσης οδηγήσει σε περισσότερους ασθενείς να επιλέξουν να φορούν φακούς επαφής επειδή τα γυαλιά τους θολώνουν όταν φορούν μάσκες, ίσως αυξάνοντας τις τρέχουσες εκτιμήσεις του CDC ότι 45 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ φορούν φακούς επαφής τακτικά.

Παρά αυτές τις ανησυχητικές τάσεις, οι σημερινοί επαγγελματίες οφθαλμικής φροντίδας έχουν επιλογές για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας σε διάφορα επίπεδα σοβαρότητας, όταν οι ασθενείς αξιολογούνται κατάλληλα κατά την έναρξη της νόσου.

Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
 

Οι ερευνητές μελετούν τις δυνατότητες της ουσίας δισουλφιράμης για την πρόληψη της απώλειας όρασης. Η ουσία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου αλκοολισμού.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Science Advances», διερεύνησε την επίδραση της χορήγησης της ουσίας αυτής σε ποντίκια με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Όταν τα ποντίκια ήταν μικρά και είχαν υγιή όραση εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν μια απλή ασπρόμαυρη εικόνα σε μια οθόνη υπολογιστή. Όταν η όραση των ποντικών επιδεινώθηκε στα ποντίκια χορηγήθηκε είτε δισουλφιράμη είτε εικονικό φάρμακο. Τα ποντίκια τα οποία λάμβαναν τη θεραπεία με δισουλφιράμη ανταποκρίθηκαν στην εικόνα, ακόμη και αν ήταν θολή, ενώ όσα λάμβαναν το εικονικό φάρμακο δεν αντέδρασαν στην εικόνα.

Could a treatment for alcoholics help people with vision loss? (aop.org.uk)

Οι μάσκες συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου, αλλά μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα τόνισε ότι «η συνεχής κυκλοφορία αέρα γύρω από το μάτι του χρήστη μέσω μιας μάσκας μπορεί να ενισχύσει την πιθανότητα λοιμώξεων που οδηγούν σε ενδοφθαλμίτιδα».

Η πολυκεντρική μελέτη εξέτασε τη συχνότητα εμφάνισης και τα αιτιολογικά παθογόνα αυτών των περιπτώσεων ενδοφθαλμίτιδας. Συμπεριλήφθηκαν ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε υαλοειδεκτομή προ-COVID και κατά τη διάρκεια της περιόδου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ενός έτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι ερευνητές ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ενδοφθαλμίτιδας προ-COVID σε σύγκριση με την περίοδο της μάσκας (0,11% έναντι 0,21%). Από τις προ-COVID λοιμώξεις, το 22% ήταν θετικές σε καλλιέργεια, όλες της οικογένειας των σταφυλόκοκκων. Κατά την περίοδο της μάσκας, σχεδόν το 30% των μολυσμένων ματιών ήταν θετικά σε καλλιέργεια, με τέσσερις περιπτώσεις να σχετίζονται με από του στόματος συνοδευτικά όπως το Streptococcus spp. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτά τα βακτήρια σπάνια αναφέρονται στην ενδοφθαλμίτιδα μετά την υαλοειδεκτομή.

 Πηγή https://www.reviewofoptometry.com/news/article/endophthalmitis-cases-associated-with-mask-wearing

 

Υπάρχουν πολλοί τύποι οφθαλμικών προβλημάτων και διαταραχών της όρασης. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται θολή όραση, άλως, τυφλά σημεία, μυοψίες και άλλα συμπτώματα. Η θολή όραση είναι η απώλεια της οξύτητας της όρασης και η αδυναμία να βλέπουμε μικρές λεπτομέρειες. Τα τυφλά σημεία (σκοτώματα) είναι μαύρες «τρύπες» στο οπτικό πεδίο, όπου δεν βλέπουμε τίποτα.

Όποια και εάν είναι η αιτία, οι μεταβολές στην όραση δεν θα πρέπει να αγνοούνται. Μπορεί να χειροτερέψουν και να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

Οι μεταβολές και τα προβλήματα της όρασης μπορούν να προκληθούν από πολλές διαφορετικές παθήσεις.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε προσομοιώσεις διαφορετικών προβλημάτων όρασης σε γνωστές τοποθεσίες της όμορφης Αθήνας μας.

 

Καταρράκτης

Μέσα στον οφθαλμικό βολβό υπάρχει ο κρυσταλλοειδής φακός ο οποίος μας επιτρέπει να βλέπουμε με ευκρίνεια. Η γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού λέγεται καταρράκτης.

Ο καταρράκτης προκαλεί ευαισθησία στο φως και, επιπλέον, τα χρώματα φαίνονται συχνά ξεθωριασμένα, με κίτρινη ή καφέ απόχρωση. Οι περισσότεροι καταρράκτες σχετίζονται με την ηλικία και προοδεύουν, αλλά συχνά αφαιρούνται όταν παρεμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή.

katarraktis pagrati Προσομοίωση κατάστασης καταρράκτη/Παγκράτι Αττικής/Φωτό: https://pixabay.com/
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη που επηρεάζει τα μάτια. Περίπου το 20% των διαβητικών πάσχει από κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αλλοιώσεις στον βυθό του ματιού, με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της όρασης, που μπορεί να καταλήξει και σε τύφλωση.

diavitiki amfibli likavittosΠροσομοίωση κατάστασης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας/Λυκαβηττός/Φωτό: https://pixabay.com/

diavitiki amfibli akropoliΠροσομοίωση κατάστασης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας/Ακρόπολη/Φωτό: https://pixabay.com/

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα οφείλεται συνήθως στην υψηλή πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού. Η πίεση αυτή, η οποία καλείται ενδοφθάλμια πίεση, αυξάνει τον κίνδυνο προοδευτικής καταστροφής του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.

 glafkoma akropolisΠροσομοίωση κατάστασης γλαυκώματος/Ακρόπολη/Φωτό: https://pixabay.com/
Εκφύλιση ωχράς κηλίδος

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος είναι μια πάθηση η οποία προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης της όρασης.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε προχωρημένη μορφή μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, με τη νομική σημασία του όρου, όμως δεν καταλήγει σε ολοκληρωτική τύφλωση, αφού η περιφερική όραση συνήθως παραμένει ανέπαφη.

ekfilismos oxras likavittosΠροσομοίωση κατάστασης εκφυλισμού ωχράς κηλίδος/Λυκαβηττός/Φωτό: https://pixabay.com/ 

Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια εκπρόσωπος των εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, οι οποίες είναι κληρονομικές. Εμφανίζει ποικιλομορφία στις κλινικές εκδηλώσεις.

Η πάθηση προκαλεί εκφύλιση και σε τελική φάση καταστροφή των φωτοϋποδοχέων του ματιού (δηλαδή των ραβδίων και των κωνίων). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια της όρασης.

amfivlistropathia metroΠροσομοίωση κατάστασης μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας/Μετρό/Φωτό: https://pixabay.com/

amfivlistropathia plakaΠροσομοίωση κατάστασης ελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας/Πλάκα/Φωτό: https://pixabay.com/Δυσχρωματοψία

Οι άνθρωποι που γεννιούνται με προβλήματα στην αντίληψη των χρωμάτων δεν γνωρίζουν ότι αυτό που βλέπουν είναι διαφορετικό από αυτό το οποίο βλέπουν οι άλλοι, εκτός αν τους επισημανθεί.

Οι άνθρωποι με επίκτητα προβλήματα στην αντίληψη των χρωμάτων γνωρίζουν ότι η χρωματική τους αντίληψη δυσλειτουργεί.

disxromatopsia plakaΠροσομοίωση κατάστασης δυσχρωματοψίας/Πλάκα/Φωτό: https://pixabay.com/ 

disxromatopsia ermou athinaΠροσομοίωση κατάστασης δυσχρωματοψίας/Ερμού/Φωτό: https://pixabay.com/ 


 

Σχεδόν ολική απώλεια όρασης διαγνώσθηκε στον μεγάλο Έλληνα Ζωγράφο και διανοούμενο Δημήτρη Μυτατά. Ο 82χρονος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την οπτική νευροπάθεια τα τελευταία επτά χρόνια. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών φαίνεται ότι χάνει την όρασή του σε ποσοστό 90%. Ο Χαλκιδαίος καλλιτέχνης σπούδασε στην ανώτατη σχολή καλών τεχνών το 1953 […]

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/echase-tin-orasi-tou-o-megalos-mas-zografos-d-mitaras-giati-proidopiouse-oti-tha-ginoume-ta-skoupidia-tis-evropis-ke-pos-ironevotan-ton-laikismo-ton-politikon/

 

Πηγή https://paspartou.gr/eya-kakleidaki/d-mytaras-eimai-fanatikos-ellinas

Τη συσχέτιση μεταξύ της ξηροφθαλμίας και της κατάθλιψης επιχείρησαν οι επιστήμονες καταλήγοντας τελικώς στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη και η σοβαρή ξηροφθαλμία μπορεί να συνδέονται.

Η ξηροφθαλμία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και χωρίζεται αναλόγως με τη σοβαρότητά της σε ήπια ξηροφθαλμία, η οποία αντιμετωπίζεται με οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή και την ξηροφθαλμία η οποία συνήθως σχετίζεται με ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως το σύνδρομο Sjogren ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα άτομα με κατάθλιψη, για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες, περνούν κατά μέσο όρο περισσότερο χρόνο της μέρας τους μπροστά από μια τηλεόραση ή την οθόνη ενός υπολογιστή. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται μείωση του ρυθμού με τον οποίο ανοιγοκλείνουν τα μάτια και να μη γίνεται σωστή ενυδάτωση και λίπανση των ματιών. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι πολλά αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ξηροφθαλμίας, μειώνοντας την ποσότητα των εκκρινόμενων δακρύων.

Επομένως είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους της υγειονομικής περίθαλψης να το γνωρίζουν γιατί αν για παράδειγμα τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας ενός ασθενούς είναι χειρότερα από τα κλινικά σημάδια της νόσου, ίσως θα πρέπει να γίνει έλεγχος της ψυχικής του υγείας.

Can depression drive severity of dry eye symptoms, inflammatory markers? (ophthalmologytimes.com)

 

Οι γυναίκες διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο αλλαγών, βλάβης και απώλειας της όρασής τους σε σχέση με τους άνδρες. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια όρασης σε σχέση με τους άνδρες.

Αν και οι σοβαρές παθήσεις της όρασης δεν προσβάλλουν μόνο τις γυναίκες, μπορεί όμως να έχουν διαφορετικές και μεγαλύτερες επιπτώσεις στην όρασή τους.

Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα της όρασης και τους οποίους οι γυναίκες δεν μπορούν να ελέγξουν. Ωστόσο, η γνώση των κινδύνων καθιστά δυνατή τη λήψη μέτρων για την προστασία της όρασής τους.

Αναλυτικά οι παράγοντες κινδύνου και οι τρόποι προστασίας στο άρθρο που ακολουθεί.

https://www.allaboutvision.com/conditions/women-and-vision/

Η VEO Ophthalmics ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Aniridia Foundation International (AFI) για την ευαισθητοποίηση αναφορικώς με την ανιριδία και τις σχετικές θεραπευτικές επιλογές της. Η VEO δηλώνει υπερήφανη που υποστηρίζει την AFI στην αποστολή της να βοηθήσει στην προώθηση της έρευνας και να παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα στην κοινότητα του συνδρόμου, κάνοντας μια γενναιόδωρη δωρεά προς τιμήν της Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων.

Η ανιριδία είναι μια σοβαρή οφθαλμική σπάνια ασθένεια κατά την οποία τα μάτια ενός ασθενούς είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένα, από τη γέννησή του, λόγω γενετικής μετάλλαξης. Όσοι επηρεάζονται αναπτύσσουν παιδικό γλαύκωμα, καταρράκτη, ουλές κερατοειδούς, αμφιβληστροειδούς και άλλα ιατρικά προβλήματα. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το βοθρίο και η ίριδα δεν αναπτύσσονται σωστά, προκαλώντας χαμηλή όραση, ευαισθησία στο φως και λάμψη, μαζί με αισθητικά μειονεκτήματα.

Η VEO Ophthalmics είναι ο εκπρόσωπος στις ΗΠΑ για το CustomFlex ArtificialIris, ένα εξατομικευμένο εμφύτευμα τεχνητής ίριδας το οποίο αντιμετωπίζει τόσο τις συμπτωματικές όσο και τις αισθητικές πτυχές των ελαττωμάτων της ίριδας, έχοντας λάβει έγκριση από τον FDA.

Η Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, η οποία λαμβάνει χώρα την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικώς με τις σπάνιες ασθένειες και τον αντίκτυπό τους στη ζωή των ασθενών. Η καμπάνια απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καθώς και σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δημόσιες αρχές, εκπροσώπους του κλάδου, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας.

VEO Ophthalmics (veo-ophthalmics.com)

Ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Stargardt έλαβε «fast-track review» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ώστε να γίνει γρηγορότερα διαθέσιμο στους ασθενείς.

Το νέο αυτό φάρμακο, το οποίο βρίσκεται τώρα σε δοκιμές τρίτης φάσης, ερευνάται αν μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Stargardt, μιας από τις πιο κοινές μορφές κληρονομικής νόσου της ωχράς κηλίδoς, για την οποία δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία.

https://www.macularsociety.org/about/media/news/new-drug-stargardt-could-reach-patients-faster/

Μια γυναίκα 60 ετών παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο της Μελβούρνης με διάτρηση του κερατοειδούς και στα δύο μάτια και βρέθηκε ότι έπασχε από ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Η ασθενής, της οποίας η περίπτωση περιγράφηκε στο «BMJ Case Reports», είχε οπτική οξύτητα 6/180 στο αριστερό της μάτι, ενώ η όραση στο δεξί της μάτι περιοριζόταν στην αντίληψη κίνησης του χεριού.

Ο έλεγχος για αυτοάνοση νόσο και λοίμωξη ήταν αρνητικός.

Οι συντάκτες τόνισαν ότι η ασθενής διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

«Αυτή η ανεπάρκεια πιθανότατα οφειλόταν σε αυστηρά περιορισμένη δίαιτα, η οποία αποτελείτο μόνο από μπανάνες και γιαούρτι. Η τελική διάγνωση ήταν διάτρηση και στους δύο κερατοειδής και, δευτερογενώς, αμφοτερόπλευρη μυκητιασική κερατίτιδα και υποβιταμίνωση», δήλωσαν οι συγγραφείς.

Australian woman with Vitamin A deficiency suffers fungal keratitis (aop.org.uk)

Nέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη, τα οποία έχουν ανορεξία ή βουλιμία, παρουσιάζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε σχέση με τους διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν διατροφικά προβλήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1.100 άτομα με διαβήτη. Η μελέτη περιλάμβανε ασθενείς με ανορεξία, καθώς επίσης και ασθενείς με βουλιμία. Οι ασθενείς με μία από αυτές τις διατροφικές διαταραχές είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια από τους διαβητικούς ασθενείς χωρίς διατροφική διαταραχή.

Δεν είναι σαφές πώς οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να συμβάλλουν στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι πιθανό η ύπαρξη των διατροφικών διαταραχών να δυσκολεύουν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λόγω της ασυνεπούς πρόσληψης τροφής.

https://www.aao.org/eye-health/news/eat-disorder-diabetes-retinopathy-anorexia-bulemia

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια σοβαρή οφθαλμική κατάσταση. Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί το άτομο να οδηγηθεί ακόμη και στην τύφλωση.

Οι παράγοντες κινδύνου για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι οι εξής:

 1. Υψηλή μυωπία.
 2. Τραύμα στο κεφάλι ή στα μάτια.
 3. Γήρανση.
 4. Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στα μάτια (συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη).
 5. Περιφερική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.
 6. Οπή του αμφιβληστροειδούς.
 7. Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς.
 8. Διαβήτης και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
 9. Οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί επίσης να συμβεί σε κάποιον που δεν έχει κανέναν από τους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι αναφέρονται παραπάνω.

Retinal detachment: Symptoms, causes and treatment - All About Vision

 

Πιθανότατα κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του καταρράκτη δεν θα παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα. Ο καταρράκτης μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα για χρόνια προτού επηρεάσει την όραση.

Η θολή όραση είναι συχνά από τα πρώτα συμπτώματα του καταρράκτη. Άλλο πρώιμο σύμπτωμα του καταρράκτη είναι τα χρώματα τα οποία φαίνονται θαμπά ή «κιτρινισμένα».

Αναλυτικά τα όλα τα συμπτώματα, αλλά και το πότε πρέπει κάποιος να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο, στο άρθρο που ακολουθεί.

https://www.allaboutvision.com/conditions/cataract-symptoms/

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα μάτια. Αν και ποικίλλουν σε βαρύτητα, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν με την κατάλληλη θεραπεία.

Τα κοινά οφθαλμολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία και φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανό να εμφανιστούν πιο σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, όπως καταρράκτης και γλαύκωμα.

Κάθε οφθαλμικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη πάθηση έχει τη δική του θεραπεία. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα οφθαλμικά προβλήματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι η διαχείριση της ίδιας της νόσου.

Can Rheumatoid Arthritis Affect Your Eyes? - All About Vision

Το Glaucoma UK προτρέπει τον κόσμο να υποβληθεί σε τεστ όρασης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Γλαύκωμα 2022 (27 Ιουνίου – 3 Ιουλίου), για να συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας όρασης η οποία μπορεί να προληφθεί.

Η φιλανθρωπική οργάνωση επισημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με γλαύκωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο μεταξύ 2020 και 2035.

Η Joanne Creighton, διευθύνουσα σύμβουλος στο Glaucoma UK, δήλωσε σχετικώς: «Αυτή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Γλαύκωμα θέλουμε οι άνθρωποι να θέσουν την όρασή τους στο επίκεντρο, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν τακτικά τεστ στα μάτια τους. Για όσους έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, το Glaucoma UK είναι εδώ για να τους προσφέρει υποστήριξη».

https://www.opticianonline.net/news/charity-drives-glaucoma-message

Υπάρχουν προβλήματα όρασης σε παιδιά τα οποία οι οφθαλμίατροι συναντούν πιο συχνά από άλλα, συμπεριλαμβανομένων των διαθλαστικών σφαλμάτων, του στραβισμού και της αμβλυωπίας.

Συχνά συνιστώνται οφθαλμολογικές εξετάσεις για μικρά παιδιά ανεξαρτήτως από το αν είναι αισθητό ή όχι κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Παιδικά διαθλαστικά σφάλματα: Μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα ζευγάρι συνταγογραφούμενα γυαλιά ή φακούς επαφής.

Άλλες κοινές οφθαλμικές παθήσεις της παιδικής ηλικίας:

 1. Αχρωματοψία.
 2. Ανεπάρκεια σύγκλισης.

Most Common Childhood Eye Diseases (allaboutvision.com)

Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν ενημερωθεί ότι η μη τακτική οφθαλμολογική εξέταση θέτει σε κίνδυνο την όρασή τους.

Το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο για τους Τυφλούς (RNIB) έχει περιγράψει τα ποσοστά παρακολούθησης σε κλινικές στη Βόρεια Ιρλανδία ως «ανησυχητικά χαμηλά». Είπε ότι το 20% έως το 40% των ασθενών δεν εμφανίζονταν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους.

Η καθηγήτρια Tunde Peto, επικεφαλής για το Πρόγραμμα Ελέγχου Για Διαβητικούς Οφθαλμούς στη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ότι η πιο συχνή από τις πολλές επιπλοκές που προκαλούνται από τον διαβήτη είναι η διαβητική αμφβληστροειδοπάθεια.

«Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει καταρράκτη πιο νωρίς και να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος τελικώς θα οδηγήσει σε απώλεια όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα», εξήγησε η καθηγήτρια.

https://www.pslhub.org/blogs/entry/3868-diabetes-warning-that-missing-eye-test-appointments-risks-sight-loss/

Μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern Medicine η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια έθεσε νέους στόχους θεραπείας για το γλαύκωμα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης μιας σοβαρής παιδιατρικής μορφής γλαυκώματος, καθώς και την αποκάλυψη μιας πιθανής νέας κατηγορίας θεραπείας για την πιο κοινή μορφή του στους ενήλικες.

Ενώ υπάρχουν μερικές διαθέσιμες θεραπείες για το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, την πιο κοινή μορφή στους ενήλικες (οφθαλμικές σταγόνες, από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, θεραπείες με λέιζερ), δεν υπάρχουν θεραπείες για μια σοβαρή μορφή μεταξύ παιδιών νεογέννητων και ηλικίας τριών ετών, γνωστό ως πρωτογενές συγγενές γλαύκωμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργική επέμβαση.

«Αν και το πρωτογενές συγγενές γλαύκωμα είναι πολύ πιο σπάνιο από το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, είναι καταστροφικό για τα παιδιά», δήλωσε η συγγραφέας Δρ. Susan Quaggin, επικεφαλής Νεφρολογίας και Υπέρτασης στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. «Νέες θεραπείες και νέες κατηγορίες θεραπειών χρειάζονται επειγόντως για να επιβραδυνθεί η απώλεια όρασης και στις δύο μορφές» προσθέτει η ίδια.

Χρησιμοποιώντας γονιδιακή επεξεργασία, οι επιστήμονες στη μελέτη ανέπτυξαν νέα μοντέλα γλαυκώματος σε ποντίκια που έμοιαζαν με πρωτογενές συγγενές γλαύκωμα. Με την έγχυση μιας νέας, μακράς διαρκείας και μη τοξικής θεραπείας πρωτεΐνης (Hepta-ANGPT1), μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τη λειτουργία των γονιδίων τα οποία, όταν μεταλλάσσονται, προκαλούν γλαύκωμα.

Με αυτήν την ενέσιμη θεραπεία απέτρεψαν επίσης με επιτυχία τη δημιουργία μορφών γλαυκώματος. Όταν εγχύθηκε στα μάτια υγιών ενήλικων ποντικών μείωσε την οφθαλμική πίεση, καθιστώντας την ως μια πιθανή νέα κατηγορία θεραπείας για την πιο κοινή αιτία γλαυκώματος σε ενήλικες (γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης).

A new treatment for glaucoma? - Northwestern Now

 

Τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο της οφθαλμικής επιφάνειας και ξηροφθαλμία από την υπερβολική χρήση smartphones. Δεδομένης της αυξανόμενης χρήσης των εν λόγω συσκευών, η καλύτερη κατανόηση των σχετικών επιδράσεων της οφθαλμικής επιφάνειας θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων μακροπρόθεσμα. Ερευνητές στην Αυστραλία διαπίστωσαν πρόσφατα ότι μία ώρα χρήσης smartphone οδήγησε σε αυξημένα συμπτώματα ξηρότητας, δυσφορίας και κόπωσης στα παιδιά, αλλά δεν επηρέασε τη λειτουργία του δακρυϊκού φιλμ.

Η προοπτική μελέτη συμπεριέλαβε 36 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 15 ετών (14 αγόρια και 22 κορίτσια). Τα συμπτώματα και το δακρυϊκό φιλμ (πάχος λιπιδικής στιβάδας, έκκριση δακρύων, σταθερότητα) αξιολογήθηκαν πριν και μετά το παιχνίδι. Ο ρυθμός βλεφαρισμού και το διάστημα μεταξύ των βλεφαρισμών μετρήθηκαν επί τόπου χρησιμοποιώντας συσκευή παρακολούθησης ματιών πριν (κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας 10 λεπτών) και συνεχώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ενώ οι βαθμολογίες του ερωτηματολογίου αποκάλυψαν ότι τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στην οφθαλμική επιφάνεια και των αλλαγών στις παραμέτρους του βλεφαρίσματος στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο ρυθμός βλεφαρίσματος μειώθηκε από 20,8 βλεφαρισμούς/λεπτό σε 8,9 βλεφαρισμούς/λεπτό.

https://www.reviewofoptometry.com/news/article/just-one-hour-of-smartphone-use-causes-ocular-discomfort-in-kids

Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, όπως έδειξε πρόσφατη συγχρονική μελέτη, η οποία περιελάμβανε 1.350 άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία υποβλήθηκαν σε εξέταση για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όπως αναφέρεται στην Κορεατική Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και έλαβαν δεδομένα κατανάλωσης ποσότητας καφέ μέσω ερωτηματολογίων.

Οι ερευνητές ανέφεραν σημαντική πτωτική τάση του επιπολασμού της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μέσω της καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της διαβητικής αμφιβληστροεδοπάθειας ήταν σημαντική μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών.

Caffeine Intake May Decrease Diabetic Retinopathy Risk (reviewofoptometry.com)

Το πάχος του στρώματος του αμφιβληστροειδούς υποτίθεται ότι σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με ήπια γνωστική έκπτωση και νόσο του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, οι μελέτες για ηλικιωμένους υγιείς πληθυσμούς είναι σπάνιες.

Προσπαθώντας να καλύψουν αυτό το χάσμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το πάχος του στρώματος της νευρικής ίνας του αμφιβληστροειδούς (RNFL) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός βιοδείκτης μακροπρόθεσμης γνωστικής έκπτωσης σε ενήλικες 60 ετών και άνω.

https://www.reviewofoptometry.com/news/article/macular-rnfl-thickness-helps-predict-adult-cognitive-decline

Από τον περιορισμό του χρόνου έκθεσης μπροστά από την οθόνη έως τη χρήση προστατευτικών γυαλιών κατά διάρκεια αθλημάτων στα οποία συμμετέχουν, καθώς επίσης μια υγιεινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών στα παιδιά.

Στο άρθρο που ακολουθεί, υπάρχει μια λίστα με υγιεινές συνήθειες τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν τα παιδιά μας για να προστατεύσουν την υγεία των ματιών τους.

Healthy Eye Habits for Kids (allaboutvision.com)

Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίστηκε με αυτοαναφερόμενη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος (ΗΕΩ), ενώ τα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και τα οξείδια του αζώτου (NOx) σχετίστηκαν με διαφορές στο πάχος του στρώματος του αμφιβληστροειδούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα PM2,5 (αέριο σωματιδιακή ύλη <2,5 μm) είχαν υψηλότερες πιθανότητες αυτοαναφερόμενης ΗΕΩ, λεπτότερη συναπτική περιοχή φωτοϋποδοχέα, παχύτερο εσωτερικό στρώμα φωτοϋποδοχέα και λεπτότερο RPE. Επιπλέον, υψηλότερα επίπεδα απορρόφησης PM2,5 και NO2 συσχετίστηκαν με παχύτερες εσωτερικές και εξωτερικές στρώσεις τμήματος φωτοϋποδοχέα και λεπτότερο στρώμα RPE.

Τα υψηλότερα επίπεδα PM10 συσχετίστηκαν με παχύτερο εξωτερικό τμήμα φωτοϋποδοχέα και λεπτότερο RPE, ενώ υψηλότερη έκθεση σε NOx συσχετίστηκε με λεπτότερη συναπτική περιοχή φωτοϋποδοχέα.https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/amd-linked-to-air-pollution/

Το λευκό μέρος του ματιού, το οποίο ονομάζεται σκληρός χιτώνας, συνιστά ένα προστατευτικό στρώμα που καλύπτει περισσότερο από το 80% της επιφάνειας του βολβού του ματιού. Ένας υγιής σκληρός χιτώνας είναι λευκός. Τι συμβαίνει όμως όταν ο σκληρός χιτώνας αποκτά διαφορετικό χρώμα; Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας.

Στο άρθρο που ακολουθεί αναφέρονται πιθανοί λόγοι αλλαγής χρώματος του σκληρού χιτώνα.

Why Are the Whites of My Eyes Discolored? - American Academy of Ophthalmology (aao.org)

Αν και η παθογένεση του κερατόκωνου (KCN) δεν είναι πλήρως κατανοητή, έρευνα έχει προτείνει ότι εκτός από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο στη συχνότητά του. Θετικό οικογενειακό ιστορικό KCN υπάρχει σε περίπου 6% έως 8% των ασθενών με τη νόσο και οι μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ του KCN και αρκετών κληρονομικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο Down, η αμαύρωση του Leber και η νόσος του συνδετικού ιστού.

Ο μη διαγνωσμένο KCN θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για ασθενείς που σχεδιάζουν να υποβληθούν σε κερατοδιαθλαστικές επεμβάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναπτύξουν μετεγχειρητική κερατεκτασία και άλλες επιπλοκές. Οι συγγενείς των ασθενών με KCN είναι πιο πιθανό να έχουν μη ανιχνευμένο KCN, ιδιαίτερα εκείνοι με υποκλινική νόσο που συνοδεύεται μόνο από ανεπαίσθητα σημεία ή συμπτώματα.

https://www.reviewofoptometry.com/news/article/relatives-of-keratoconus-patients-have-increased-disease-risk

Η οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη γενική υγεία ενός ατόμου.

Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις καθιστούν δυνατή την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία ορισμένων σοβαρών παθήσεων της υγείας (η νόσος του θυρεοειδούς και η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μόνο δύο παραδείγματα).

Παρακάτω παρουσιάζονται οκτώ ασθένειες που μπορεί να «αποκαλύψει» η οφθαλμολογική εξέταση για τη γενική υγεία:

 1. Διαβήτης.
 2. Υψηλή χοληστερόλη.
 3. Υψηλή πίεση.
 4. Εγκεφαλικό.
 5. Αρθρίτιδα.
 6. Νόσος του θυρεοειδούς.
 7. Σκλήρυνση κατά πλάκας.
 8. Καρκίνος.

8 Things Your Eye Exam Can Tell You About Your Overall Health (allaboutvision.com)

Μια μελέτη από την Alcon αποκάλυψε την ανάγκη για εκπαίδευση σχετικώς με την ξηροφθαλμία στην Αυστραλία.

Μόνο το ένα τέταρτο των Αυστραλών γνώριζαν ότι συμπτώματα όπως η ξηρότητα, η θολή όραση και τα κουρασμένα μάτια ήταν σημάδια ξηροφθαλμίας, και μόλις το 11% θα συμβουλευόταν έναν οπτομέτρη και το 3% έναν φαρμακοποιό ως απάντηση σε αυτά τα προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, το 21% των πολιτών δεν έχει ζητήσει καθόλου βοήθεια…

https://www.opticianonline.net/news/alcon-pushes-dry-eye-advice

Ένα από τα πρώτα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε μερικούς ανθρώπους είναι η εμφάνιση προβλημάτων στην όραση. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι η οπτική νευρίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, απώλεια όρασης, διπλή όραση ή θολή όραση.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Πώς επηρεάζει η σκλήρυνση κατά πλάκας τα μάτια και την όραση;

Ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας;

How Multiple Sclerosis Impacts Eyes and Vision (allaboutvision.com)

 

Το Prevent Blindness, ο κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την υγεία και την ασφάλεια των ματιών, έχει ανακηρύξει τον Ιούνιο ως Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καταρράκτη, για να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικώς με τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα, τους τύπους καταρράκτη και τη χειρουργική επέμβασή του.

Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φακού του ματιού που εμποδίζει ή αλλάζει τη δίοδο του φωτός στο μάτι. Ο φακός του ματιού βρίσκεται πίσω από την κόρη και την έγχρωμη ίριδα και είναι συνήθως διαφανής. Ο φακός βοηθά στην εστίαση των εικόνων στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος μεταδίδει τις εικόνες στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για καταρράκτη, όπως:

● Ηλικία.
● Έντονη ζέστη ή μακροχρόνια έκθεση στις ακτίνες UV από τον ήλιο.
● Ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης.
● Φλεγμονή στο μάτι.
● Κληρονομικές επιρροές.
● Γεγονότα πριν τη γέννηση, όπως η γερμανική ιλαρά στη μητέρα.
● Μακροχρόνια χρήση στεροειδών.
● Τραύματα στα μάτια.
● Οφθαλμικές παθήσεις.
● Κάπνισμα.

Αν και σπάνιος, ο καταρράκτης μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε παιδιά, γνωστός και ως «παιδικός καταρράκτης».

https://www.visionmonday.com/latest-news/article/prevent-blindness-provides-educational-information-and-resources-on-the-cause-of-vision-loss-for-cataract-awareness-month-in-june/

Νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of Diabetes and Metabolic Disorders», σημειώνει ότι τα άτομα με διαβήτη που αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων.

Ειδικότερα, η έρευνα αποκάλυψε ότι όσα άτομα παρουσίασαν διατροφική διαταραχή είχαν 2,94 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε σχέση με εκείνα που δεν αντιμετώπιζαν αντίστοιχο πρόβλημα.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Mike Trott, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της αμφιβληστροειδοπάθειας σε άτομα με διαβήτη.

Study finds link between eating disorders and eye disease in people with diabetes (aop.org.uk)

Η κατανόηση των διαφόρων τοπογραφικών μοτίβων που υποδηλώνουν την εκτασία μπορεί να βοηθήσει τους οπτομέτρες να διαγνώσουν τους ασθενείς τους και να επιλέξουν τον σωστό σχεδιασμό φακών επαφής. Οι ερευνητές ξεκίνησαν πρόσφατα μια συγχρονική, αναδρομική μελέτη για να ρίξουν φως σε αυτά τα μοτίβα και διαπίστωσαν ότι τα ασύμμετρα και τα κεντρικά ή παρακεντρικά είναι τα πιο κοινά μεταξύ των προσβεβλημένων ασθενών.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία 632 ασθενών με εκτατικές παθήσεις του κερατοειδούς, όπως κερατόκωνο, διαφανή οριακή εκφύλιση, κερατοσφαιρία και προοδευτική κερατοειδική εκτασία μετά τη διαθλαστική επέμβαση. Θεώρησαν το σωστό μάτι για ανάλυση προτύπων. Όταν υπήρχε υποψία ή επιβεβαιωμένη έκταση κόλουρου στο δεξί μάτι, ελήφθη υπόψη και ο συνοφθαλμός. Η ανάλυση προτύπων διεξήχθη χρησιμοποιώντας έναν οβελιαίο χάρτη με μια τυπική κλίμακα του τοπογράφου Atlas 9000. Τα μοτίβα στη συνέχεια ταξινομήθηκαν σε 18 κατηγορίες και τοποθετήθηκαν σε πέντε ομάδες.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα ασύμμετρα μοτίβα (39,6%) και τα κεντρικά ή παρακεντρικά (28,6%) είχαν τον υψηλότερο επιπολασμό. Προχωρημένα και περιφερειακά μοτίβα παρατηρήθηκαν στο 17,3% και 11,7% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα.

«Οι εκτατικές ασθένειες του κερατοειδούς μπορεί να εμφανιστούν με μεγάλη ποικιλία μοτίβων στην τοπογραφία. Τα ασύμμετρα και τα κεντρικά ή παρακεντρικά είναι τα πιο κοινά μοτίβα στη μελέτη μας», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

https://www.reviewofoptometry.com/news/article/ectatic-corneal-diseases-most-often-present-asymmetrically

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency)  χορήγησε  άδεια  κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Τebentafusp, το οποίο είναι  φάρμακο για τη θεραπεία ενηλίκων με χοριοειδικό μελάνωμα.

Το χοριοειδικό μελάνωμα αποτελεί μία πολύ σπάνια και επιθετική ασθένεια, κατά την οποία σχηματίζονται καρκινικά κύτταρα στους ιστούς του ματιού. Οι ασθενείς  συνήθως  έχουν  θολή όραση ή σκοτεινή κηλίδα στην ίριδα. Οι ασθενείς με ελαττωματικό ή οφθαλμικό μελάνωμα δεν έχουν  καθόλου καλή πρόγνωση, καθώς η νόσος εξαπλώνεται γρήγορα στο σώμα και συνήθως στο ήπαρ.

Το Tebentafusp είναι ένας τύπος θεραπείας που ονομάζεται διειδική πρωτεΐνη σύντηξης. Λειτουργεί βοηθώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να έρθουν αρκετά κοντά στα καρκινικά κύτταρα για να τους επιτεθούν. Η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες ασθενείς οι οποίοι είναι θετικοί στο ανθρώπινο αντιγόνο λευκοκυττάρων (HLA) και έχουν ανεγχείρητο (δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικώς) ή μεταστατικό μελάνωμα ραγοειδούς.

Η μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο παρέτεινε τη ζωή των ασθενών. Ο μέσος όρος επιβίωσης για τους ασθενείς που έλαβαν το Tebentafusp ήταν 21,7 μήνες και 16 μήνες για τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που κατεγράφησαν  ήταν δερματικά εξανθήματα, πυρετός και κνησμός.

New medicine for rare type of eye cancer | European Medicines Agency (europa.eu)

Από την πρόσφατη έγκριση του Vuity από τον FDA -την πρώτη οφθαλμική σταγόνα στην αγορά για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας- οι ασθενείς και οι γιατροί δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κλινική αξία του δραστικού συστατικού του, της πιλοκαρπίνης. Η νέα χρήση αυτού του μακροχρόνιου οφθαλμικού φαρμακευτικού προϊόντος προσελκύει πολλούς χρήστες και παρόχους λόγω της δυνατότητάς του να εξαλείψει την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής. Αν και η θεραπεία έχει αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική σε διάφορες κλινικές δοκιμές, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί για τη διερεύνηση πιθανών κινδύνων και κλινικών ενδείξεων τοπικής χρήσης πιλοκαρπίνης.

Πρόσφατη μελέτη εντόπισε πιθανή συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και της χρήσης οφθαλμικών σταγόνων πιλοκαρπίνης. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε τρεις περιπτώσεις αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς σε δύο ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τοπική πιλοκαρπίνη ως θεραπεία της πρεσβυωπίας. Υπέθεσαν ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει μετανάστευση του πρόσθιου φακού, η οποία θα μπορούσε να μεταδώσει δυνάμεις έλξης στον αμφιβληστροειδή.

https://www.reviewofoptometry.com/news/article/retinal-detachment-may-result-from-presbyopia-drop-treatment

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Γνωρίζατε όμως ότι το κάπνισμα μπορεί επίσης να βλάψει τα μάτια;

Ακολουθούν ορισμένα προβλήματα στα μάτια που επιδεινώνονται από το κάπνισμα:

 1. Ξηροφθαλμία.
 2. Καταρράκτης.
 3. Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδος.
 4. Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια.
 5. Προβλήματα του Οπτικού Νεύρου.
 6. Ραγοειδίτιδα.
 7. Νόσος Graves…

Smoking and Eye Disease - American Academy of Ophthalmology (aao.org)

Η Anna Niedźwiedź και οι συνεργάτες της από το Pomeranian Medical University, Szczecin, στην Πολωνία, ερεύνησαν την παρουσία και τη διάρκεια των οφθαλμικών συμπτωμάτων ασθενών με συμπτωματική λοίμωξη COVID-19.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές προσπάθησαν να εκτιμήσουν την παρουσία οφθαλμικών συμπτωμάτων, όπως ο υψηλός επιπολασμός κνησμού, το αίσθημα καύσου, η δακρύρροια, η ερυθρότητα και ο οφθαλμικός πόνος, σε 180 ασθενείς που ήταν θετικοί στον SARS-CoV-2 και εμφάνιζαν συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνα 160 ελεγχόμενων αντίστοιχης ηλικίας που ήταν αρνητικοί για SARS-CoV-2.

Η Niedźwiedź ανέφερε ότι το 12,64% των ασθενών με COVID-19 είχαν τουλάχιστον ένα οφθαλμικό σύμπτωμα κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και το 24,14% είχε συμπτώματα εντός των προηγούμενων 7 ημερών (p < 0,001 έναντι των ελεγχόμενων αρνητικών στον SARS-CoV-2).

«Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με COVID-19 παραπονέθηκαν πιο συχνά για δακρύρροια (p = 0,04) και πόνο στα μάτια (p = 0,01)», είπε η Niedźwiedź.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφθαλμικά συμπτώματα μπορεί να μην αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο στην κλινική εικόνα της νέας λοίμωξης COVID-19.

https://www.optometrytimes.com/view/covid-19-ocular-symptoms-studied-in-symptomatic-patients

Ένας 58χρονος άνδρας, ο οποίος πάσχει από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια σπάνια κληρονομούμενη νόσο, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ανακτά εν μέρει την όρασή του χάρη σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία με την οποία οι ιατροί του τροποποίησαν γενετικώς ορισμένα κύτταρα στα μάτια του, ώστε να τα καταστήσουν φωτοευαίσθητα.

Η μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος των ματιών. Προκαλεί σταδιακή καταστροφή των ραβδίων και των κωνίων, δηλαδή των φυσικών φωτοευαίσθητων κυττάρων του ματιού που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Τα εν λόγω κύτταρα αυτά απορροφούν το φως και το προωθούν στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Η καταστροφή τους έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να χάνουν αρχικώς την περιφερειακή όραση, και καθώς εξελίσσεται η πάθηση, χάνουν και την κεντρική τους όραση.

Ο 58χρονος άνδρας είχε διαγνωστεί με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και για πολλά έτη ήταν σχεδόν εξολοκλήρου τυφλός με μονάχα μια στοιχειώδη αντίληψη του φωτός. Χάρη στη γονιδιοθεραπεία και με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών, ο άνδρας μπορεί πια να δει πολλά πράγματα γύρω του, όπως ένα μεγάλο σημειωματάριο ή ένα κουτί.

Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται τροποποιούνται γενετικώς ώστε να παράγουν φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες, τις ροδοψίνες. Η γενετική τροποποίηση έγινε με έγχυση στα μάτια του ασθενούς ενός ιού ο οποίος έφερε τις γενετικές πληροφορίες για την παραγωγή της ροδοψίνης.

Πέντε μήνες μετά την έγχυση οι γιατροί χορήγησαν στον ασθενή ειδικά γυαλιά, τα οποία προέβαλαν στον αμφιβληστροειδή εικόνες με πορτοκαλί χρώμα. Ο άνδρας χρησιμοποιούσε τα γυαλιά καθημερινά ώστε να εκπαιδευτεί ο εγκέφαλός του να αναγνωρίζει το συγκεκριμένο μήκος κύματος. Έπειτα από επτά μήνες ο 58χρονος άρχισε μόνος του να αναφέρει βελτίωση στην όρασή του.

Οι γιατροί σπεύδουν να επισημάνουν ότι η όρασή του δεν θα ανακτηθεί σε βαθμό ώστε να διαβάζει ή να αναγνωρίζει πρόσωπα.

Partial recovery of visual function in a blind patient after optogenetic therapy | Nature Medicine

 

Η Johnson & Johnson Vision παρουσίασε την επόμενη γενιά του TearScience Activator Clear για πιο ακριβή και πλήρως αυτοματοποιημένη θεραπεία της δυσλειτουργίας του μεϊβομιανού αδένα (MGD). Το νέο σύστημα διαθέτει υποδοχή που επιτρέπει την πιο αποτελεσματική και ακριβή τοποθέτηση στο μάτι για να παρέχει θερμότητα και πίεση ομοιόμορφα σε ολόκληρο το βλέφαρο, εξηγεί ο Sajjad Roshanali, διευθυντής της J&J Vision.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, το TearScience LipiFlow είναι μια στοχευμένη και χωρίς φάρμακα λύση για τη θεραπεία των ασθενών μου με MGD, βελτιώνοντας σημαντικά τα συμπτώματα της οφθαλμικής επιφάνειας, όπως ξηροφθαλμία, κυμαινόμενη όραση και οπτικές εκτροπές», δήλωσε από την πλευρά του ο Dr Jerry Hu, Texas Eye & Laser, ΗΠΑ, ο οποίος διεξήγαγε ανοιχτή κλινική έρευνα σε 44 συμμετέχοντες (88 μάτια) που είχαν διαγνωστεί με αμφοτερόπλευρη MGD. Αξιολογώντας την κλινική εφαρμογή, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο, η μελέτη διαπίστωσε ότι το TearScience Activator Clear παρείχε επιτυχημένη θεραπεία LipiFlow στο 100% των περιπτώσεων.

Πηγή https://www.nzoptics.co.nz/articles/archive/next-gen-tearscience/

Βιβλιογραφική ανασκόπηση για την αξιολόγηση του επιπέδου της μακρινής και κοντινής οπτικής οξύτητας που παρέχεται από την εμφύτευση είτε ενός πολυεστιακού είτε ενός προσαρμοστικού ενδοφακού (IOL) και των αναφερόμενων ποσοστών ανεξαρτησίας των ασθενών από τα γυαλιά, των οπτικών συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν και την ικανοποίηση των ασθενών μετά την τοποθέτησή τους πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Σε δύο ανεξάρτητες βιβλιογραφικές αναζητήσεις σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων, 34 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια για να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη αξιολόγηση.

Η ανασκόπηση ήταν αναδρομικής φύσεως και συνέκρινε τα αποτελέσματα μεταξύ πολυεστιακών και προσαρμοστικών/εκτεταμένου βάθους εστίασης ενδοφακών (EDOF) IOL.

Παρόμοια αποτελέσματα σε μακρινή και κοντινή οπτική οξύτητα μετά την αφαίρεση του καταρράκτη σημειώθηκαν με πολυεστιακούς και EDOF IOL ενδοφακών, και αμφότεροι αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί στη μείωση της εξάρτησης από τα γυαλιά.

Λόγω του γεγονότος ότι κάθε πολυεστιακό εμφύτευμα έχει διαμορφωθεί για ένα συγκεκριμένο εστιακό σημείο, ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να ρωτά κάθε φορά τους ασθενείς σχετικώς με τις κοντινές δραστηριότητες που εκτελούν συστηματικά και να λαμβάνει υπόψη του τις απαντήσεις κατά την επιλογή του μοσχεύματος.

Σημαντικό εύρημα της ανασκόπησης ήταν ότι τόσο οι πολυεστιακοί όσο και οι EDOF IOL ενδοφακοί οδήγησαν σε μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης και ικανοποίησης σε σύγκριση με τους μονοεστιακούς ενδοφακούς.

Multifocal and EDOF IOLs offer good visual acuity, reduced contrast sensitivity - American Academy of Ophthalmology (aao.org)

Μια επαναστατική νέα θεραπεία για τον καταρράκτη έδειξε θετικά αποτελέσματα σε εργαστηριακές εξετάσεις, δίνοντας ελπίδες ότι η πάθηση θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ομάδα διεθνών επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Barbara Pierscionek, αναπληρώτρια κοσμήτορα (Έρευνα και Καινοτομία) στη σχολή Υγείας, Εκπαίδευσης, Ιατρικής και Κοινωνικής Περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει πραγματοποιήσει προηγμένες οπτικές δοκιμές σε μια ένωση οξυστερόλης η οποία είχε προταθεί ως φάρμακο κατά του καταρράκτη.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες για τον καταρράκτη έχουν δοκιμαστεί αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν ασαφή. Μια οξυστερόλη που ονομάζεται λανοστερόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διαφάνεια σε ανατομικούς καταρρακτικούς φακούς κουνελιού in vitro και τη σοβαρότητα του καταρράκτη in vivo σε σκύλους. Αλλά μια ξεχωριστή ανάλυση ανέδειξε τρεις μελέτες που απέτυχαν να παράσχουν στοιχεία ότι η λανοστερόλη ή η 25-υδροξυχοληστερόλη έχουν είτε αντικαταρρακτογόνο δράση είτε δεσμεύουν τη συσσωματωμένη πρωτεΐνη του φακού για να διαλύσουν τον καταρράκτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ARU έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Investigative Ophthalmology and Visual Science.

https://www.insightnews.com.au/drug-could-replace-surgery-for-specific-cataracts/

Η όραση παρουσιάζει αλλαγές οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία, ιδιαίτερα μετά το όριο των 60 ετών. Μερικές από αυτές τις αλλαγές, όπως η πρεσβυωπία, είναι απολύτως φυσιολογικές και δεν δηλώνουν κάποια πάθηση. Τα γυαλιά ανάγνωσης είναι μια καλή λύση γι' αυτές τις καταστάσεις. Κάποιες άλλες, όπως ο καταρράκτης, είναι πολύ συχνός στους ηλικιωμένους και μπορεί να διορθωθεί εύκολα με χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρές οφθαλμικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής τους καθώς μεγαλώνουν…

How vision changes as you age (allaboutvision.com)